Hlavní obsah

Policie stíhá psychiatra za posudek na ženu, kterou ani nevyšetřil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý pražský psychiatr Karel Hynek (77) má problém, kterým si může na sklonku profesní kariéry pošramotit renomé. Podle informací Práva ho policie trestně stíhá za znalecký posudek na ženu, kterou ani neviděl, ani nevyšetřil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byl obviněn z přečinu křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek, za což mu v případě prokázání viny hrozí až tři roky vězení,“ potvrdila ve čtvrtek Právu Veronika Hokrová z plzeňského ředitelství policie.

Protiprávního jednání se měl znalec dopustit tím, že v rámci trestního řízení vypracoval nepravdivý posudek a pak jej také stvrdil před soudem. „Spis s návrhem na podání obžaloby chceme předat státnímu zástupci do konce ledna,“ dodala Hokrová.

Jak Právo zjistilo, jednalo se o posouzení psychických následků u ženy, která figurovala mezi poškozenými v případu podvodu a vydírání při poskytování nebankovních půjček.

Zpochybnil závěry posudků

Hynek jako znalec zaplacený obhajobou zpochybnil závěry posudků psycholožky a psychiatra, kteří poškozenou v průběhu trestního řízení vyšetřili a dospěli k tomu, že se u ní v důsledku emočně vypjaté situace, způsobené jednáním obžalovaného, rozvinula posttraumatická stresová porucha.

Hynek před soudem loni v únoru prohlásil, že podle jeho názoru není prokázáno, že by vznik duševní nemoci poškozené souvisel s jednáním obžalovaného. „Se závěry kolegů jsem se neztotožnil,“ prohlásil tehdy Hynek.

„Jejich interpretaci považuji za nešťastnou a z odborného hlediska za nesprávnou,“ dodal psychiatr. Poukázal na to, že na poškozenou působilo v té době více stresových faktorů.

„V lidské psychice nejsme schopni rozlišit, který ze stresových faktorů z té které konkrétní situace působí víc, méně nebo nepůsobí vůbec. Který je rozhodující pro vznik posttraumatické poruchy,“ uvedl u soudu Hynek s dovětkem, že nemůže souhlasit s názorem kolegů, že v tomto případě vedl ke vzniku duševní poruchy jediný faktor.

Soudce posudek odmítl

Soudce Jan Špeta uvedl, že k posudku Hynka vůbec nepřihlížel, neboť dotyčnou ženu ani neviděl, natož aby ji vyšetřil. „Takový posudek naprosto odmítám. Vůbec nechápu, jak takto renomovaný znalec mohl diagnostikovat osobu, kterou nikdy neviděl a v podstatě s ní nehovořil ani vteřinu,“ prohlásil Špeta.

Upozornil, že v praxi plzeňského krajského soudu je to už třetí znalecký posudek, ve kterém Hynek posuzovaného nevyšetřil a stanovil diagnózu. „To je v naprostém rozporu se zákonem o znalcích a v rozporu s jakoukoliv etikou. Pokud tato věc neskončí trestním stíháním docenta Hynka, pak by měla vyústit v pozastavení jeho znalecké činnosti,“ dodal soudce Špeta.

Sám Hynek u soudu přiznal, že pro své závěry vycházel pouze ze znaleckého posudku zpracovaného v rámci trestního řízení a textu obžaloby. „Verbální komunikace s pacientem není asi to nejdůležitější ani rozhodující při psychiatrickém vyšetření, tedy pokud se nejedná o psychotického člověka, který nemá náhled na svoji nemoc,“ vysvětloval tehdy Hynek. Na policejní obvinění nyní reagoval tím, že se ničeho špatného se nedopustil.

„Bylo to v pořádku“

„To, co jsem udělal, bylo v pořádku. Nemyslím si, že bych měl být za to trestně stíhaný,“ sdělil Právu psychiatr, který je soudním znalcem od roku 1971.

Tvrdil, že ženu vidět nepotřeboval. „Jak ji vyšetřil kolega, bylo v pořádku. Udělal bych to stejně. Tady šlo o to, že jsem došel k jinému závěru,“ konstatoval Hynek s tím, že byl v podstatě v pozici oponentního znalce. „Prostě každý jsme dospěli k jinému závěru,“ uzavřel Hynek, který se do povědomí širší veřejnosti dostal v roce 2003, kdy jej v ordinaci posekal mačetou pacient a stát mu následně z rozhodnutí soudu vyplatil několikamiliónové odškodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám