Hlavní obsah

Policie si v Jihomoravském kraji došlápla na řidiče autobusů, chytila šest opilých

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Pět stovek řidičů autobusů zkontrolovali v pondělí ráno policisté v Jihomoravském kraji, kteří se zaměřili na jízdu pod vlivem alkoholu. Dechová zkouška byla pozitivní u šesti z nich. Nejvíce nadýchal řidič v Zastávce u Brna, kterému test ukázal hodnotu 0,8 promile.

Policejní akce na jižní Moravě zaměřená na alkohol u řidičů autobusůVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Celkem bylo na různých autobusových stanovištích včetně Brna 37 policejních kontrol. Ty začaly už ve tři hodiny ráno a zaměřili jsme se při nich především na místa, kde je větší koncentrace cestujících, jako například před nádražím,“ vysvětlil policejní mluvčí Bohumil Malášek na autobusovém nádraží před železniční stanicí ČSD v Tišnově.

Trochu mě to zaskočilo, ale k řízení vozidel patří i kontroly.
řidička Eliška Tichá

Řidiči se občas zlobili, že podstoupili i několik kontrol na různých dojezdových místech. „Stačilo by, kdyby nás už první kontrola vybavila nějakým potvrzením, že jsme ji absolvovali, a pak už bychom se nemuseli zdržovat,“ navrhoval jeden z nich.

Řídí i ženy

„Trochu mě to zaskočilo, ale k řízení vozidel patří i kontroly, s tím se nedá nic dělat,“ uvedla třiadvacetiletá Eliška Tichá z Tišnova. Ta se pod dohledem zkušeného kolegy zaučuje třetí týden řídit autobus s pasažéry.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejmladší kontrolovanou řidičkou autobusu byla teprve třiadvacetiletá Eliška Tichá

Vyučila se automechaničkou, a zatímco opravování motorů ji příliš nebaví, řízení autobusu ji nadchlo. Jak dodává její instruktor Roman Blabla, řidiček profesionálek přibývá. „V Letovicích vím o třech, nějaká je v Blansku, další v Mikulově, vypočítal instruktor.

„Případy nezodpovědných řidičů, kteří usedají za volant autobusů pod vlivem alkoholu, časté nejsou, ale stávají se. Pondělní kontrola je toho dokladem. K nejhorším patří v poslední době řidič, který způsobil nehodu se zraněním před koncem roku u autobusového nádraží v Brně a měl přes dvě promile,“ doplnil Malášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám