Hlavní obsah

Policie rozjela Stoku II a obvinila devět lidí z korupce

– Brno

Jednu z vedlejších větví brněnské korupční kauzy Stoka, v níž jde o ovlivňování veřejných zakázek, dotáhli do konce detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). V těchto dnech obvinili devět lidí a jednu firmu. Před měsícem přitom vynesl verdikt v hlavní větvi případu brněnský krajský soud, který mimo jiné poslal na 9,5 roku do vězení bývalého místostarostu radnice Brno-střed Jiřího Švachulu (dříve ANO).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula obžalovaný v kauze Stoka přichází k soudu.

Článek

Nový případ, který detektivové označili jako Stoka II, se týká desítek ovlivněných zakázek. Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje policisté obvinili devět lidí ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, čtyři navíc mají na krku i obvinění z přijetí úplatku.

Soud tvrdě trestá Stoku. Švachula dostal za korupci 9,5 roku vězení

Krimi

„V období nejméně od ledna 2014 do 7. března 2019 svojí aktivní účastí na trestné činnosti se záměrem dosažení pro sebe nebo jiného neoprávněného prospěchu ovlivňovali společně zakázky malého rozsahu jedné státní organizace působící v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina a jedné právnické osoby působící na území města Brna, kdy zakázky byly zadávány v souvislosti s opravami a údržbou nemovitostí těchto subjektů,“ popsal Ibehej.

„Ze zakázek měly být odváděny procentuální částky z cen zakázek jako úplatky pracovníkům majícím tyto zakázky malého rozsahu u dvou subjektů na starosti. Tímto způsobem byly podle závěrů kriminalistů NCOZ ovlivněny desítky zakázek. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě,“ dodal mluvčí.

Kauza Stoka: Věděli jsme o sobě, protože jsme to dělali společně

Krimi

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle ředitele odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Petra Šeredy nelze vzhledem k fázi vyšetřování sdělovat další podrobnosti. Jak se ale Právu podařilo zjistit, „velká“ brněnská Stoka a nynější případ vycházejí ze stejných kořenů a spojuje je i osoba jednoho z obviněných, který vystupuje v obou větvích. Vzhledem k tomu, že původní případ se rozvětvil do necelé desítky větví, není vyloučeno, že další Stoky budou ještě následovat.

V původní kauze Stoka, tedy v případu údajného ovlivňování zakázek v Brně, čelilo obžalobě 11 lidí a dvě firmy. Krajský soud v Brně uznal vinnými na konci letošního května devět lidí a dvě firmy. Nejvyšší trest uložil právě bývalému místostarostovi a radnímu městské části Švachulovi, který byl podle obžaloby hlavou organizované zločinecké skupiny. Rozsudek brněnského soudu ale zatím není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám