Hlavní obsah

Policie rozbila síť distributorů pálenky s metanolem

Karlovy Vary
Aktualizováno

Karlovarská policie odhalila síť distributorů pálenky s metanolem. V Karlovarském kraji a na Moravě zatkla celkem pět lidí. Podle policie byli napojeni na distributora z Moravy. Oznámila to v sobotu krajská policejní mluvčí Andrea Kávová. Na otravu metanolem již v Česku zemřelo 26 lidí.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie dostala ve středu odpoledne oznámení o otravě muže z Rovné na Sokolovsku. Následně našla kolem 20 litrů závadného alkoholu, v němž byl zjištěn metylalkohol zhruba desetinásobně převyšující povolenou mez.

Podle Kávové už během noci ze středy na čtvrtek byli zadrženi první distributoři, u kterých bylo zajištěno množství lahví tohoto závadného alkoholu. Policisté zadrželi jednašedesátiletého muže z Karlových Varů, kde při domovní prohlídce zajistili 47 litrů a padesátiletou ženu, která měla ve svém skladu přes 100 litrů alkoholu. Ve většině případů se jednalo o domácí pálenku, a to především meruňkovici, která byla distribuována v neoznačených lahvích od vína.

"Stopy ale vedly policisty stále dál, až do Mikulova, kde zadrželi ve spolupráci s tamními policisty muže, u něhož při domovní prohlídce našli 160 litrů alkoholu," uvedla mluvčí. Další dva muže zadrželi policisté v Hranicích na Moravě a ve Zlíně. "Zde policisté přišli na stopu, odkud byl veškerý alkohol dodáván, a narazili na muže, u něhož již působil tým Metyl," popsala mluvčí.

Karlovarským policistům se tak ve spolupráci s policisty z Brna, Břeclavi a Olomouce podařilo rozbít distribuční síť a zajistit 360 litrů alkoholu. U pěti zadržených osob je podezření pro ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, za což jim hrozí trest šest měsíců odnětí svobody.

V Karlovarském kraji leží v současné době v sokolovské nemocnici tři lidé, u nichž testy prokázaly otravu metanolem. Jejich zdravotní stav je ale dobrý a neměli by mít trvalé následky.

Metanol má již 26 obětí

Na otravu metylalkoholem, který se na počátku září dostal od nelegálních výrobců do distribuce téměř po celé republice, již zemřelo 26 lidí. Nejvíce obětí je v Moravskoslezském kraji, kde o život přišlo devět žen a sedm mužů.

Za hlavní pachatele situace policie označila dva podnikatele, kteří smrtící směs dali do oběhu. V celé kauze je obviněno již několik desítek dalších lidí, zejména překupníků, kteří nezdaněné a životu nebezpečné lihoviny prodávali načerno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám