Hlavní obsah

Policie rozbila nebezpečný mezinárodní gang, v Česku byli „zahradníci”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Španělští a čeští policisté rozbili v minulých dnech skupinu organizovaného zločinu, která operovala v těchto dvou zemích. Uvedla to ve středu evropská policejní agentura Europol s tím, že členové skupiny, tvořené převážně občany Srbska, jsou podezřelí z řady trestných činů, včetně tří vražd. Ve Španělsku bylo dopadeno 19 členů skupiny, v České republice šest, kteří se starali o pěstování marihuany.

Policisté zatkli pěstitele marihuanyVideo: Novinky

 
Článek

Zatčení těchto 25 převážně srbských občanů bylo výsledkem akce, kterou podporovali experti Europolu a na níž se v obou zemích podílelo 304 policistů.

V České republice podle Europolu v souvislosti s případem policie provedla šest domovních prohlídek, nalezla čtyři místa, kde se ve velkém pěstovala marihuana, a zabavila 35 kilogramů marihuany připravené k prodeji a 500 tisíc korun.

Pachatelé byli zadrženi ve středních Čechách zásahovou jednotkou 1. března. „Ze šesti zadržených byl jeden Čech a pět příslušníků Srbska, kdy čtyři z těchto pěti se po ČR pohybovali pod smyšlenou identitou. Marihuana směřovala do Německa a Nizozemí,“ informoval velitel zásahu Aleš Pavlík. Dodal, že šlo o takzvané zahradníky. Organizátoři byli ve Španělsku.

Pachatelé byli obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Soudce všechny poslal do vazby.

Gang ze Srbska

Španělští policisté nalezli šest pěstíren marihuany a 50 690 eur (asi 1,4 miliónu korun). Europol uvedl, že případ začal díky spolupráci srbské police, která varovala své španělské kolegy, že do Španělska se přesunul gang původně působící ve městě Novi Sad. Jeho členové měli na svědomí kromě jiného i loupeže a dvě vraždy.

Ve Španělsku se podle tiskové zprávy Europolu hodlali soustředit na pěstování marihuany a její distribuci. Významný člen skupiny, vyšetřovaný v několika zemích Evropy, byl loni v létě objeven v luxusní obytné čtvrti ve městě Lloret de Mar na severu Španělska nedaleko Barcelony.

To vyšetřovatelům a Europolu pomohlo odhalit jeho kontakty s dalšími členy skupiny. Srbské úřady také oznámily, že významný člen skupiny se přestěhoval do ČR, kde byl vyšetřován kvůli možnému podílu na vraždě, uvedl Europol.

Reklama

Výběr článků

Načítám