Hlavní obsah

Policie prověřuje člověka kvůli viditelné zbrani na Babišových mítincích

– České Budějovice

Policie prověřuje jednoho člověka kvůli viditelnému nošení zbraně na mítincích poslance Andreje Babiše z minulého týdne. Kvalifikace činu zatím nebyla přesně stanovena. Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek uvedl, že viditelné nošení zbraně je přestupkem.

Foto: Václav Koblenc, ČTK

Policisté dohlížejí na mítinku poslance Andreje Babiše (ANO).

Článek

„Prověřujeme z možného přestupkového jednání jednu konkrétní osobu. Dokud nebude vyslechnuta, nelze být přesnější,“ řekl ve středu Novinkám mluvčí policie Jiří Matzner bez dalších podrobností.

Podle informací Novinek by se mělo jednat o Daniela Vlachynského. Ten je členem Babišovy ochranky a podle fotografií jako jediný nosil pod tričkem viditelně zbraň.

Omilostněný bodyguard zbil muže i zachránil tonoucí

Domácí

Vlachynský v červnu 2017 ještě coby člen ochranky exministra vnitra Milana Chovance při rvačce zranil muže před diskotékou, za což dostal tříletou podmínku. Poté chtěl vstoupit do armády, pravomocné odsouzení však znamenalo konec jeho kariéry. V srpnu 2020 však zachránil tonoucí ženu z Hostivařské přehrady, což mu umožnilo požádat o prezidentskou milost. Miloš Zeman žádosti vyhověl a jeho odsouzení zahladil.

Zbraň se má nosit skrytě, řekl Vondrášek o muži z mítinku, který měl pistoli za opaskem

Krimi

Zbraň za trikem civilní osoby, pravděpodobně poslancovy ochranky, zaznamenali lidé na několika fotografiích a videích, které kolují na internetu. Mimo jiné ji měl muž v modrém triku na mítinku v Třeboni nebo muž ve Vodňanech.

Policejní prezident Martin Vondrášek se k tomu v pátek vyjádřil na tiskovém brífinku. „Pokud se nemýlím, tak v zákoně je uvedeno, že zbraň se má nosit skrytě. Je to minimálně na oznámení o přestupku, ale tuto fotografii jsem neviděl,“ sdělil Vondrášek.

Podobně se v pátek Novinkám vyjádřila také mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová: „Policisté na zmiňovaných mítincích nezaznamenali přítomnost osob, které by měly u sebe zbraň. Ani na místě nezjistili porušení zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu ve vztahu k držení a nošení zbraní.“

Reklama

Výběr článků

Načítám