Hlavní obsah

Policie propustila po výslechu žalobkyni Máchovou

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Policisté propustili pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou, kterou ve středu zadrželi a obvinili ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Uvedla to ve čtvrtek vrchní stání zástupkyně Lenka Bradáčová. Kauza se týká vynášení informací z trestních řízení.

Foto: Profimedia.cz

Státní zástupkyně Dagmar Máchová

Článek

„Zadržená osoba byla propuštěna včera v pozdních večerních hodinách," potvrdila ČTK Bradáčová. Máchovou policisté ve středu dopoledne zadrželi kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat případné svědky, policejním výslechem ale důvody pro vazbu zřejmě odpadly.

Policisté žalobkyni podle dřívějších informací spojují s hlavním obviněným v rozsáhlé kauze Bereta, zaměřené na dlouhodobé obchodování s citlivými policejními informacemi. Tím je někdejší policista a současné soukromé očko Igor Gáborik, který měl od svých kontaktů uvnitř struktur policie nebo dalších orgánů dlouhodobě nakupovat neveřejné informace.

A podle policejních dokumentů, se kterými mělo Právo možnost se seznámit, mu měla citlivá data dodávat i Máchová.

Celou kauzu, v jejímž rámci byl obviněn také vysoký důstojník dnes už neexistující protikorupční policie Radek Holub, osobně dozoruje pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Rozšířili obvinění

„Věc zpracovávají příslušníci Národní protidrogové centrály a jde o případ, kde již probíhá vyšetřování. Dnešního dne (ve středu – pozn. red.) policie proti dvěma osobám rozšířila trestní stíhání, a to pro zneužití pravomoci úřední osoby, u jedné z nich ve formě návodu,“ přiblížila ve středu Bradáčová. Doplnila, že dále kriminalisté nově obvinili třetí osobu, u níž se jedná o zneužití pravomoci úřední osoby a zločin přijetí úplatku.

Na otázku Práva, zda je mezi obviněnými Máchová a jestli je ona právě tou, koho ve středu policie zadržela, vrchní státní zástupkyně odvětila: „Mohu pouze potvrdit, že mezi těmi třemi stíhanými je i jedna osoba v pozici státního zástupce.“

Původně případ, související s možným propojením klíčových lidí z bezpečnostních a justičních kruhů s podsvětím, vedli policisté z protimafiánské jednotky vedené Robertem Šlachtou. Po jeho odchodu do civilu a sloučení obou klíčových celostátních útvarů letos v létě přešel spis i s jeho zpracovateli pod protidrogovou centrálu.

Kritika za Opencard

Šlachta přitom už dříve naznačoval, že právě akce Bereta mohla být jedním z důvodů, proč se vedení policie mělo rozhodnout „jeho“ útvar sloučit s protikorupční jednotkou.

Máchová už byla krátce zadržena a vyslechnuta na jaře po obvinění Gáboríka a Holuba.

Právo v této souvislosti informovalo, že podle policie se měla Máchová scházet s Gáboríkem pravidelně, přičemž spojku jim měl dělat i její životní partner Bohumil Holubec.

V minulosti Máchová čelila ostré kritice zejména kvůli svému působení v rámci kauzy Opencard, kterou u soudu „odnesly“ pouze malé ryby, zatímco magistrátní špičky z doby primátorování Pavla Béma (ODS) se vyšetřování a soudních líčení účastnily pouze jako svědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám