Hlavní obsah

Policie po střelbě v Halle zvýšila kontroly u židovských objektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká policie po střelbě u synagogy ve východoněmeckém Halle zvýšila kontroly u židovských objektů a na ruzyňském letišti v Praze. Uvedla to mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Oběťmi střelby v Halle je žena, která zemřela u synagogy, a muž, který byl zastřelen v několik set metrů vzdáleném rychlém občerstvení. Další dva lidé mají střelné zranění. Po dopadení podezřelého muže v Německu byla opatření večer ukončena.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté na pražském letišti. Ilustrační foto

Článek

„Policie České republiky přijala adekvátní opatření. Policisté budou ve zvýšené míře provádět kontroly v okolí židovských objektů či na Letišti Václava Havla,” řekla Rubášová.

Vyšetřování střelby v Halle převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti teroristické činy. Motiv útoků není zatím zřejmý, spekuluje se však o pravicovém extremismu. V reakci na situaci ve čtvrtmilionovém městě zpřísnila bezpečnostní opatření před synagogami a dalšími židovskými zařízeními města jako Berlín, Drážďany a Lipsko.

Dvě střelby po sobě v Německu: pachatele zadrželi na útěku

Evropa

Důvodem je to, že při jednom z nejméně dvou útoků v Halle se útočník podle magazínu Spiegel neúspěšně pokusil dostat do synagogy, kde v tu dobu bylo až 80 lidí slavících nejdůležitější židovský svátek Jom kipur (Den smíření).

Útočník se podle svědků snažil za pomoci zbraně a granátů proniknout i na židovský hřbitov. Policie podezřelého zadržela. Původní zprávy hovořili o několika útočnících, to se však nepotvrdilo.

Deník Bild s odkazem na informace vyšetřovatelů napsal, že útočníkem byl sedmadvacetiletý Němec Stephan Balliet, který pochází ze spolkové země Sasko-Anhaltsko. Motivem jeho útoku byl antisemitismus a pravicový extremismus.

Pachatelem útoků v Halle je sedmadvacetiletý Němec, nenáviděl prý Židy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám