Hlavní obsah

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Olomouckého muzea

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa a Pavla Zatloukala, které na něj podal před odchodem z funkce někdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Oznámení se týkalo prověření údajně předražených nákupů pozemků, na nichž má v budoucnu vyrůst objekt Středoevropského fóra (SEFO).

Foto: mhr, Právo

Michal Soukup a Pavel Zatloukal

Článek

O vývoji v případu informoval v pondělí Právo policejní mluvčí Libor Hejtman. Projekt SEFO, které muzeum plánuje více než deset let, má zachytit poválečný vývoj výtvarného umění ve střední Evropě. Součástí projektu je stavba budovy v proluce vedle Muzea moderního umění v centru Olomouce. Vláda na ni letos v lednu schválila částku 593 milionů korun.

Předmětem vyšetřování mělo být také to, jak mohlo muzeum žádat o dotaci na SEFO v době, kdy nemělo ještě vykoupené tři pozemky, na nichž má objekt stát. „Mohlo se jednat o uvedení v omyl, a tudíž o podvodné jednání,“ řekla již dříve Právu tehdejší mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl.

Zaorálek ruší výběrové řízení na šéfa olomouckého Muzea umění. Ředitele už vybral

Domácí

Policie však žádné trestní jednání nezjistila. „Trestní oznámení bylo na konci října odloženo s tím, že nedošlo ke spáchání trestného činu,“ uvedl Hejtman.

Soukup vedl muzeum od dubna 2013 až do dubna letošního roku, kdy jej a ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta odvolal z funkce tehdejší ministr Staněk. Jak Soukup, tak i Zatloukal, který stál v čele Muzea umění v letech 1990 až 2013, pochybení již dříve odmítli. „Vyjádření policie mě nemohlo překvapit, vždyť celá záležitost s trestním oznámením byla od začátku nesmyslná,“ okomentoval odložení trestního oznámení Zatloukal.

Obdobně vnímá závěr vyšetřování i Soukup. „Nic jiného jsem nečekal, neboť jsme se žádných závažných ekonomických pochybení nikdy nedopustili,“ konstatoval Soukup, který nyní zastává místo zástupce ředitele MUO.

Ministr Staněk podal trestní oznámení na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci

Domácí

Odložení trestního oznámení přivítal také současný ředitel muzea Ondřej Zatloukal. „Je to první a zásadní krok k rehabilitaci nejen obou bývalých ředitelů, ale i celé instituce,“ dodal Ondřej Zatloukal. Vzhledem k tomu, že policie neshledala důvody k zahájení trestního řízení, není možné ve věci podat opravný prostředek.

Lubomír Zaorálek (ČSSD), který Staňka ve funkci nahradil 27. srpna, se za podané trestní oznámení oběma bývalým ředitelům omluvil v září při návštěvě Olomouce s tím, že je přesvědčen, že se nedopustili žádného trestného činu. „Jsem rád, že celá tato nešťastná záležitost je nyní definitivně uzavřena a vedení muzea se může opět plně soustředit na svou práci,“ uvedl k odložení trestního oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám