Hlavní obsah

Policie odhalila korupci při získávaní řidičáků

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEPOMUK

V přepočtu asi sedm tisíc korun bokem stálo bezproblémové složení závěrečných zkoušek k získání řidičského průkazu cizince na Městském úřadě v Nepomuku u Plzně. Detektivové z protikorupční policie ve středu zadrželi tamního zkušebního komisaře, tlumočnici a učitele autoškoly a obvinili je z trestných činů přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Článek

„Trestná činnost měla spočívat v tom, že učitel autoškoly minimálně v jednom případě, který byl zadokumentován v květnu tohoto roku, předem vybral od každého ze čtyř žadatelů o řidičské oprávnění ze SRN finanční částku 300 eur jako úplatek za bezproblémový průběh zkoušek z předpisů o provozu na pozemních komunikacích a ze zdravotnické přípravy," popsal jednání obviněných mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Peníze pak učitel předal zkušebnímu komisaři dopravního odboru městského úřadu. "Při následných zkouškách pak zkušební komisař ve spolupráci s tlumočnicí sdělovali zkoušeným cizincům správné odpovědi tak, aby při zkoušce uspěli. Učitel autoškoly přitom hlídal vchodové dveře kvůli příchodu případné kontroly,“ uvedl Skřepek.

Podle něho šlo o cizince, kteří měli přechodný pobyt na území ČR a řešili situaci, kdy jim byl například v zahraničí zadržen řidičský průkaz nebo když chtěli mít záruku bezproblémového absolvování autoškoly.

„Trojice osob byla zadržena v dopoledních hodinách při provádění zkoušek z předpisů. Zkušební komisař a tlumočnice právě prováděli zkoušky a učitel autoškoly byl zadržen, když si na chvíli odskočil pro občerstvení. Všichni obvinění jsou prozatím stíháni na svobodě. Pokud by před soudem bylo jejich jednání prokázáno, hrozí obviněným v krajním případě trest odnětí svobody až na 5 let, peněžitý trest nebo zákaz činnosti,“ uzavřel Skřepek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám