Hlavní obsah

Policie obvinila z praní špinavých peněz manželku šéfa liberecké nemocnice

– Liberec • Aktualizováno
Novinky, ČTK, lsi, sve

Spolu s ředitelem liberecké nemocnice Luďkem Nečesaným policie obvinila i jeho ženu Šárku. Zatímco Nečesaného stíhá kvůli podezření z korupce, jeho ženu viní z praní špinavých peněz. Šéf Krajské nemocnice Liberec (KNL) Nečesaný ale ve čtvrtek na tiskové konferenci veškerá obvinění odmítl. Ta souvisí s údajným předražením dvou zakázek pro nemocnici o 24 miliónů.

Ředitel liberecké nemocnice Nečesaný o obvinění své manželkyVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

„Jsem obviněn z korupce, ale nevím, kdo mě měl uplácet. Ten, co údajně uplácel, není obviněn. Obstavili mi majetek a účty,“ řekl ve čtvrtek Nečesaný. Policisté mu ve středu doma také zabavili 200 tisíc korun.

„Měl jsem uplácet firmy za to, že jsem nakupoval levněji, to dokládá i analýza nákupů,“ tvrdí.

Případem se policie zabývá od roku 2012, řekl ve čtvrtek novinářům Nečesaný, který proti obvinění připravuje s právníkem stížnost. V liberecké nemocnici protikorupční policie zasahovala ve středu a podle informací Novinek si odnesla dokumenty, které se týkaly obchodních smluv. [celá zpráva]

„My jsme s policií od začátku spolupracovali a dodali jí veškeré dokumenty, které chtěla, teď si pouze přišli pro originály,“ řekl Nečesaný.

Podle něj policie po prostudování listin po mnoha měsících zjistí, že se jedná o ty, které už má, a „pak už bude klid“.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Luděk Nečesaný na tiskové konferenci

Zároveň naznačil, že případ může souviset s jeho synem Lukášem Nečesaným, kterému nedávno Nejvyšší soud zrušil původní 13letý trest za pokus o vraždu. [celá zpráva]

„Jestli to někdo pojal jako nějakou výstrahu směrem k naší rodině, tak znovu říkám, že boj za našeho syna dotáhneme do zdárného konce,“ řekl Nečesaný. Právě on se podle médií o propuštění syna výrazně zasadil.

Manželce hrozí až osm let

Nečesaného ve středu obvinili detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) z přijetí úplatku. Hrozí mu až 12 let vězení. [celá zpráva]

Že policie spolu s ním stíhá i jeho manželku Šárku, potvrdil ve čtvrtek sám Nečesaný: „Ona je obviněna z praní špinavých peněz.“ Nepochopili prý ale, jak konkrétně to měla dělat. „Nedává mi to obvinění příliš smysl,“ dodal.

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti jí hrozí tři až osm let vězení.

Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 miliónů korun.

Nabídl rezignaci

Nečesaný ve středu představenstvu Krajské nemocnice Liberec nabídl svou rezignaci. To bylo jednomyslně proti.

„Představenstvo vzalo události na vědomí s velkou nevolí. Co se týče poškození pana ředitele, jednomyslně jsme se shodli na tom, že jeho důvěra je nezpochybněná, a přejeme si, aby dále vedl tuto organizaci,“ řekl lékařský ředitel a místopředseda představenstva KNL Richard Lukáš s tím, že doufá, že Nečesaný bude brzy očištěn.

„Já osobně mám k panu řediteli jak lidskou, tak profesní důvěru. Jsem přesvědčen, že jediné, co může nastat, je očištění od těchto obvinění,“ uvedl Lukáš.

Předražení nákupů nepotvrzeno

KNL je s 1140 lůžky a 2500 zaměstnanci v nemocnicích v Liberci a Turnově největším zdravotnickým zařízením v kraji. Policie se na ni nezaměřila poprvé. Před čtyřmi lety vyšetřovala údajně předražený nákup přístrojů pro liberecké kardiocentrum.

Vybavení centra bylo financováno z evropských fondů, šest kompletních přístrojů stálo bezmála 60 miliónů korun. Nákup měl být předražený, vyšetřování to ale nepotvrdilo.

Policie prověřovala nemocnici také před dvěma lety v souvislosti s kauzou údajného neoprávněného vyplácení odměn pro uvolněné členy krajského zastupitelstva, kteří byli v dozorčí radě nemocnice.

Z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti byl obviněn tehdejší ředitel nemocnice Jiří Veselka a stíhání hrozilo i liberecké primátorce Martině Rosenbergové (ČSSD). Státní zástupce ale v obou případech stíhání zastavil. Celá kauza nelegálního vyplácení odměn skončila nedávno u soudu osvobozujícím rozsudkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám