Hlavní obsah

Student Nečesaný je na svobodě, NS mu zrušil trest za pokus o vraždu kadeřnice

Právo, Novinky, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) ve středu zrušil trest Lukáši Nečesanému, který byl odsouzený na 13 let vězení za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Na průběh vyšetřování a odsouzení podala stížnost exministryně spravedlnosti Helena Válková. Nečesaný od počátku vyšetřování vinu popírá.

Student Lukáš Nečesaný je na svoboděVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

K NS podali stížnost pro porušení zákona nejen jeho advokáti, ale i bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. Podle obhajoby obsahují rozsudky vážné nedostatky a byla porušena práva obžalovaného. Případ se nyní vrátí ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Nejvyšší soud se ztotožnil se stížností, že při předchozích procesech byl porušen zákon. Soud mladíka nevzal do vazby a Nečesaný je na svobodě. Případ bude znovu otevřen. Lidé v sále při vyhlášení rozsudku plakali štěstím.

V průběhu soudu senátu Nečesaný na dotaz předsedy odpověděl, že pokud by bylo stížnosti vyhověno, chtěl by dokončit obchodní akademii, kterou nedostudoval právě kvůli odsouzení. Státní zástupce všechny argumenty uvedené ve stížnosti pro porušení zákona jednoznačně odmítá a rovněž průběh vyšetřování a dokazování označuje za odpovídající včetně vyjádření znalců, která soud pro zdůvodnění rozsudku použil.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejvyšší soud projednává případ Lukáše NečesanéhoVideo: Miroslav Homola, Právo

Hlásil se jako svědek

Nečesaný měl podle dnes zrušeného verdiktu v roce 2013 přepadnout a polenem do hlavy mlátit kadeřnici v Hořicích. Té měl ještě navíc ukrást 10 tisíc korun. Nečesaný od začátku soudního řízení vinu popíral. Zpochybňoval mimo jiné pachové stopy nalezené na místě činu. Zdůrazňoval rovněž, že pochází ze zabezpečené rodiny a k loupežné vraždě neměl motiv. Otcem mladíka je ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný.

Napadená žena Nečesaného neztotožnila, naopak popsala někoho, kdo vypadá úplně jinak.

Nečesaný u NS v závěrečné řeči popsal osudný den, kdy o pokusu vraždy viděl reportáž v televizi a sám se ohlásil jako svědek, který kadeřnici viděl ještě živou a zdravou. Popsal zatýkání u školy po čtrnácti dnech po činu, policisté ho prý srazili obuškem na zem, zkopali, dostal masku, lyžařské brýle a pouta, předtím ho dvakrát zasáhli paralyzérem. Policisté mu říkali, že mají přímé důkazy a že už mu nikdo nepomůže.

Pak na policii prý vypovídal dvě hodiny vleže na zemi stále s maskou a brýlemi na obličeji. Teprve potom mu dali napít a brýle s maskou sundali.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lukáš Nečesaný u soudu

Státní zástupce během projednávání s obhajobou nesouhlasil. „Pachatelem trestného činu pokusu vraždy spáchaného v Hořicích je Lukáš Nečesaný a nikdo jiný,“ končil svou řeč.

Požádal přítelkyni o ruku
Ve věznici na Mírově, kam se dostal, dělá Nečesaný poslední rok holiče. „To je vzhledem k mému příjmení úsměvné, i když celé to úsměvné rozhodně není,“ řekl. Doplnil, že je rád, že je právě na Mírově, protože má štěstí na spoluvězně. Podporuje ho i přítelkyně, která souhlasila s jeho nabídkou ke sňatku.

Měl ji bít rozpůleným polenem

Podle zrušeného rozsudku vrchního soudu z loňského července Nečesaný zaútočil na kadeřnici předloni 21. února. Vážně poraněnou kadeřnici s tříštivými zlomeninami lebky a pohmožděným mozkem našel později její syn.

Žena, které zachránili život lékaři z královéhradecké nemocnice, má po útoku psychické problémy a zhoršený zrak. Nečesaný, jenž byl v době činu v posledním ročníku střední školy, vypověděl, že se chtěl v kadeřnictví nechat ostříhat před schůzkou s přítelkyní. Kadeřnice už prý ale provozovnu zavírala, a tak odešel. Napadena podle něj musela být až poté.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lukáš Nečesaný u Nejvyššího soudu v Brně

„Študáček gympláček”

Předchozí soudy přesvědčilo o mladíkově vině především svědectví ženy, která se v době činu dívala na vchod kadeřnictví z okna protějšího domu, zatímco telefonovala.

Uvedla, že z provozovny viděla odejít malého chlapce a potom vejít muže, jenž neodešel za celou dobu jejího telefonátu. Napadená žena, která si útok nepamatuje a studenta jako agresora nepoznala, popsala útočníka jako „študáčka gympláčka“, pachatel byl podle ní zhruba 17letý malého vzrůstu. Odsouzený však měří 195 centimetrů, a protože pravidelně posiluje, má svalnatou postavu.

Tyto a další argumenty uváděla obhajoba jako důkazy ve prospěch Nečesaného a subjektivní hodnocení vzhledu údajného útočníka vrchním soudem označuje nejen za nepravdivé, ale i nepřípustné. Odsouzeného přišla podpořit rodina i přátelé, kteří bojují za nevinu Nečesaného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám