Hlavní obsah

Policie obvinila tři lidi kvůli utonutí dětí na jezeře Lhota

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, rap

Policie obvinila tři lidi kvůli smrti dětí na jezeře Lhota u Prahy. Podle informací Novinek by mělo jít s největší pravděpodobností o příbuzné dvou utonulých chlapců. Vyšetřování nadále pokračuje a policie nechce sdělovat další informace.

BEZ KOMENTÁŘE: V jezeře Lhota se utopily dvě dětiVideo: Jiří Forman, AKTU.cz

 
Článek

„Kriminalisté obvinili dvě ženy a jednoho muže z trestného činu usmrcení z nedbalosti, za který jim hrozí v případě odsouzení trest ve výši až šesti let. Více podrobností v této fázi vyšetřování nebudeme sdělovat,“ řekla v pondělí Novinkám mluvčí policie Markéta Johnová.

Vyšetřování případu nadále pokračuje a policie bude vyslýchat další osoby. Kdy bude případ předán státnímu zastupitelství, není zatím jasné.

Obviněné jsou pravděpodobně obě matky a otec jednoho z vietnamských chlapců. „Takový postup se dal čekat, musí to udělat. Říkal jsem jim, že musí být obviněni, aby mohli být u soudu zproštěni a aby soud jednoznačně rozhodl o jejich vině a nevině,“ řekl Právu předseda Česko-vietnamské společnosti Miloš Kusý, podle něhož jsou rodiče zdrcení. „Doufám, že budou orgány eticky přihlížet k osobní tragédii rodin,“ doplnil Kusý.

Foto: Jiří Forman, AKTU.cz

V jezeře Lhota se utopily dvě děti

Pětiletý a sedmiletý chlapec vietnamské národnosti se rodičům ztratili ve čtvrtek 2. srpna. Dlouho nebylo zřejmé, zda se nacházejí ve vodě, či na souši. Pátrací akce nakonec potvrdila, že oba chlapci utonuli.

Jak probíhalo pátrání?

Svědci ihned po události uvedli, že personál přírodního koupaliště měl přistupovat k pátrání liknavě. „Vyhlašovali, že se hledají dva sedmiletí chlapci a že na ně čeká maminka. Takhle to trvalo asi půl hodiny, pak začal někdo ty děti volat vietnamsky. Když už to trvalo přes hodinu a pořád je neměli, tak jsem si říkala, proč neřeknou, aby šli lidé z vody ven, aby se ty děti spíš našly, ať si každý rodič vezme svoje dítě k sobě,” sdělila v srpnu Novinkám svědkyně z místa tragédie.

Personál areálu, kde se platí vstup i parkovné, ale koupání je na vlastní nebezpečí, ale jakékoli pochybení odmítl. „Okamžitě jsme volali policii, záchranku a hasiče, pracovníci a brigádníci také děti hledali, všichni jsme hledali kolem jezera,” řekla zaměstnankyně kanceláře Lenka Hamoňová.

Policie pak podle ní nasadila na vodu čluny a také vyzvala návštěvníky, ať jdou na břeh. Podnět k pátrání podle ní přišel od cizích lidí, nikoli od rodičů pohřešovaných dětí. Místním rozhlasem ale nakonec vyvolával své potomky také vietnamsky jejich otec a byla přivolána prý také překladatelka.

Reklama

Související témata:

Související články

V jezeře Lhota se utopily dvě děti

V jezeře Lhota u Prahy se ve čtvrtek odpoledne utopili dva sedmiletí chlapci. Ve vodě je našli po dvou hodinách potápěči, resuscitace byla neúspěšná. Zprvu...

Výběr článků

Načítám