Hlavní obsah

Policie obvinila řidiče kvůli smrti sedmnáctiletého cyklisty

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Po více než půl roce policie označila viníka tragické dopravní nehody, při které u Vysokých Studnic na Jihlavsku zemřel 17letý cyklista. Řidiče, který z místa havárie ujel, vyšetřovatelé vystopovali na Zlínsku. Do vězení může jít až na šest let.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„V uplynulém týdnu vyšetřovatel zahájil trestní stíhání a obvinil 47letého řidiče nákladního vozidla značky DAF ze Zlínského kraje ze spáchání přečinu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku a z přečinu usmrcení z nedbalosti,“ informovala v pondělí krajská policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková.

Nehoda se stala 26. července 2013 poblíž obce Vysoké Studnice. Mladý cyklista skončil v příkopu u silnice kolem půl deváté večer po střetu s neznámým autem. Řidič z místa ujel, chlapce objevil až kolemjdoucí. Přivolaná záchranka mu už pomoci nedokázala.

Vyšetřování a dokazování bylo poměrně složité. Jeho součástí byla také řada odborných vyjádření znalců.
vyšetřovatel

„Podle závěrů kriminalistů řidič nákladního vozidla jel po silnici II/602 ve směru od Jihlavy na Velké Meziříčí. V místě, kde neměl dostatečný rozhled k bezpečnému předjetí, předjížděl cyklistu, který jel ve stejném směru jako nákladní vozidlo. Cyklistu zachytil pravým zpětným zrcátkem při míjení bez zachování bezpečného bočního odstupu. I když si musel být řidič vědom, že došlo ke kontaktu s cyklistou, z místa nehody ujel,“ popsala mluvčí okamžik, který policisty zaměstnal na řadu měsíců.

Cyklista byl opilý a bez helmy 

Po výsledku soudní pitvy a vyjádření soudního lékaře, že cyklistu zachytilo a srazilo menší nákladní vozidlo, které ho zachytilo pravým zpětným zrcátkem, byla důležitým vodítkem část předmětného zrcátka, která zůstala stejně jako další stopy na místě činu a u nichž jihomoravští experti museli nejdřív prokázat, že s nehodou souvisí.

Pak se s pomocí odborníků ze servisů hledal příslušný typ vozu, přičemž pomohly i kamerové záznamy z obcí na trase. Po důkladné analýze se opět okruh podezřelých vozidel zúžil a ve spolupráci s kriminalistickými techniky proběhlo ohledání vytipovaných aut, včetně nákladního vozidla, které v inkriminovaný den řídil obviněný muž a projížděl po trase, kde k tragické nehodě došlo.

„Vyšetřování a dokazování bylo poměrně složité. Jeho součástí byla také řada odborných vyjádření znalců z odvětví genetiky a mechanoskopie, byl vypracován znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství a znalecké posudky z oboru silniční dopravy se zaměřením na posuzování příčin nehod. Na základě všech zjištěných závěrů bylo možné ustanovit konkrétní vozidlo a konkrétního řidiče a zahájit jeho trestní stíhání,“ uvedl vyšetřovatel Vít Bařina.

Kriminalisté také zjistili, že cyklista neměl při jízdě na hlavě helmu a v jeho krvi byla prokázána přítomnost alkoholu ve výši 0,67 promile. U řidiče nákladního vozidla se případný alkohol v krvi zjišťovat vzhledem k okolnostem nedal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám