Hlavní obsah

Policie obvinila jedenáct fotbalových chuligánů

Novinky, ČTK, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Očekávané střety mezi oběma tábory příznivců fotbalistů pražské Sparty a ostravského Baníku, kteří se v úterý utkali ve finále Poháru ČMFS, se nakonec neuskutečnily. Pražská policie zásah hodnotí jako bezproblémový. Zadržela ale jedenáct fanoušků obou fotbalových klubů a podezírá je z několika trestných činů.

Foto: Aleš Plevka

Příprava areálu v zahradě za budovou knihovny a infocentra.

Článek

"Osm z nich je podezřelých z trestného činu výtržnictví, další dva z útoku na veřejného činitele a poslední z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod," sdělila dnes Novinkám mluvčí pražské policie Daniela Razímová bez dalšího upřesnění.

Všichni podezřelí byli po vznesení obvinění propuštěni.

"Mezi jedenácti obviněnými je šest fanoušků Sparty a pět baníkovců," řekl ČTK jeden z vyšetřovatelů. Všichni trestné činy spáchali přímo na strahovském stadiónu Evžena Rošického během finálového zápasu.

Výtržnictví se prý dopustilo osm fanoušků, kteří patřili do obou táborů. Údajně vytrhávali na stadiónu sedadla. Další dva sparťany policie obvinila z napadení veřejného činitele a jeden divák, údajně fanoušek Baníku, je podle vyšetřovatele stíhán za "hajlování". Všichni jsou na svobodě. "Nyní dáváme dohromady důkazní materiál včetně videonahrávek z utkání," řekl zdroj ČTK.

Baníkovci v obležení policie

Nejradikálnější fanoušci Baníku dorazili včera ve 14 hodin zvláštním vlakem z Ostravy na pražské dejvické nádraží. Tam je čekaly stovky policistů včetně těžkooděnců a psovodů.

Dav převážně opilých mladíků pak doprovodily až na strahovský stadión, kde se zápas odehrál. Kordon policistů baníkovcům nedovolil vzdálit se z přesně vymezené trasy. Žádné větší incidenty nebyly hlášeny.

Ostravští fotbalisté nakonec prohráli se Spartou 1:2, která tak získala pohár.

Dráhy počítají škody

České dráhy prozatím vyčíslily škodu na vlaku, který baníkovce převážel, na několik desítek tisíc korun. Po fanoušcích zůstala rozbitá umyvadla, záchod, několik skel, vytržené zářivky, desítky chybějících opěradel na hlavu, zlomené stolečky a vystříkaný hasící přístroj.

Pavel Tesař z tiskového odboru Českých drah řekl, že ztráty jsou přibližně stejně vysoké jako při cestě fanoušků na minulý problémový zápas do Opavy. "Tentokrát to nebylo tak hrozné. Do Opavy totiž jely pouze dva vagóny. V úterý při cestě do Prahy jich bylo patnáct," konstatoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám