Hlavní obsah

Policie obvinila exposlankyni ČSSD Kailovou za Vítání občánků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Policie obvinila někdejší poslankyni a ústeckou zastupitelku za ČSSD Zuzanu Kailovou z porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci. Informovala o tom v úterý policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Policie chtěla Kailovou obvinit už v roce 2014, Poslanecká sněmovna ji ale ke stíhání nevydala.

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Zuzana Kailová na archivní fotografii

Článek

Obvinění se týká ústeckého předraženého projektu Vítání občánků, za které už byli nepravomocně odsouzeni bývalý ústecký primátor Vít Mandík a někdejší radní Josef Macík (oba ČSSD).

Oba politiky ústecký okresní soud uznal vinnými z porušování povinností při správě cizího majetku a uložil jim podmínky. [celá zpráva]

Vítání občánků bylo společenskou akcí, která se konala několikrát do roka. Matky při ní dostávaly dárkový šek na 5000 korun na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Město mělo za akci zaplatit od roku 2012 do roku 2014 celkem 5,2 miliónu.

Trestní oznámení kvůli údajně nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky podal zastupitel Jaroslav Achab Haidler (PRO! Ústí). Poukazoval na nehospodárnost zakázky, při které šla matkám jen malá část vynaložených nákladů, zbytek inkasovala pořadatelská firma Darothore.

Radnice smlouvu vypověděla krátce poté, co případ začala vyšetřovat policie. Tehdy to zdůvodnila snahou šetřit. Za rok a čtvrt město společnosti vyplatilo zhruba dva milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám