Hlavní obsah

Rukojmí v příbramské bance: Obviněný stále policii neřekl, o co mu šlo

– Příbram • Aktualizováno
Novinky, kub

Kriminalisté v sobotu zahájili trestní stíhání 28letého muže, který v pátek odpoledne přepadl se střelnou zbraní v ruce pobočku UniCredit Bank v Příbrami. Zajal tam nejdřív devět rukojmí, jednoho později propustil. Obvinění se týká právě držení rukojmí, za což před soudem hrozí až 12 let vězení. Policie ho dále vyslýchá, zatím stále ještě neřekl, co přesně bylo motivem jeho jednání.

Zásah URNA proti ozbrojenému útočníkovi v Příbrami a vyvádění rukojmíchVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

Kriminalisté muže vyslýchají od sobotního dopoledne. „Bylo zahájeno trestní stíhání kvůli zločinu braní rukojmí, za což v případě odsouzení hrozí pět až 12 let. Dále dáme podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby,” řekl odpoledne Novinkám mluvčí policie Pavel Truxa. Příbramský soud by mohl podle něj rozhodovat v neděli.

Výslech zatím podle Truxy nepřinesl nic nového, přičemž ale platí dřívější informace: muž nechtěl loupit ani nikomu ublížit, jeho záměrem bylo strhnout na sebe zájem médií. „Chtěl si činem zajistit pozornost a uskutečnit prohlášení,” uvedl Truxa.

Obviněný ale podle něj zatím neřekl, co přesně a jakým způsobem chtěl veřejnosti sdělit. „Nic konkrétního zatím nemáme, uvidíme po následujících výsleších,” dodal mluvčí.

Policie vyklidila příbramské náměstí kvůli přepadení bankyVideo: Petr Janiš, Právo

Muž ozbrojený krátkou střelnou zbraní přepadl banku na příbramském náměstí v pátek odpoledne. Nejdřív zajal dva zaměstnance a sedm klientů pobočky, jednu klientku propustil ještě před příjezdem policie. [celá zpráva]

Celkem držel rukojmí zhruba tři hodiny. Od začátku incidentu sliboval, že nikomu neublíží a chce pouze vyjednávat. Policie hovořila o tom, že chce podat nějaké trestní oznámení a potřebuje zájem médií.

Policie zasahuje v Příbrami u přepadení bankyVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

Přepadení banky ukončili policejní specialisté z Útvaru rychlého nasazení (URNA), když využili slabé chvilky ozbrojence. Jeho nálada byla totiž podle šéfa útvaru poněkud nestabilní. Nikdo se při zásahu nezranil. [celá zpráva]

Muž si podle dřívějších informací policie vybral banku náhodně. Při vstupu do pobočky podle kriminalistů jednou vystřelil do stropu. V minulosti se už dopustil drobné trestné činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám