Hlavní obsah

Policie nestíhala počítat, obviněný měl v gauči ve Velkém Meziříčí 21 milionů

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Meziříčí

Více než 21 milionů korun ukrýval podle policie ve svém gauči v bytě ve Velkém Meziříčí muž, kterého kriminalisté podezírají z podvodů s DPH. Pro 52letého Ukrajince údajně pracovalo několik dalších zahraničních společníků, kteří mu vedli firmy v celém Česku. Policie zadrženého muže obvinila z několika trestných činů, soud ho pak poslal do vazby.

Obviněný měl v gauči 21 milionůVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Podezřelého zadržela v polovině minulého týdne spolu se zásahovou jednotkou jihomoravská hospodářská kriminálka. Nyní je ve vazbě a spolu z krácení daně, poplatku a podobné povinné dávky se bude zodpovídat i z nelegálního zaměstnávání, případně dalších trestných činů. V případě soudu mu hrozí až deset let vězení.

Cizinec podle kriminalistů zprostředkovával zaměstnání dalším cizincům v různých továrnách a provozovnách. Řetězením firem a fiktivních faktur však údajně vytvářel situace, kdy firmy existující pouze na papíře s úřady již nekomunikovaly, a právě na nich zůstávala jako na posledním článku řetězce povinnost placení DPH. K tomu ale už nedocházelo.

„Tyto fiktivní firmy mu vedli rovněž cizinci, aby na ně nebylo možné dosáhnout,“ uvedl k případu šéf jihomoravské hospodářské kriminálky Vladimír Machala. Jak sám přiznal, překvapený nebyl pouze zadržený muž, ale i samotní zasahující policisté.

Foto: Miroslav Homola

Obviněný muž měl v gauči 21 milionů

„V gauči se našlo mimo jiných bankovek 1600 pětitisícovek, 6400 dvoutisícovek a 504 tisícikorunových bankovek. V korunách bylo v krabicích od bot uloženo 21 milionů a mimo to tam bylo i osm tisíc amerických dolarů. S tak velkou zadrženou hotovostí v případě vyšetřování kriminální činnosti jsme se ještě nesetkali,“ uvedl Machala.

„Vzhledem k množství bankovek nalezených na místě jsme si museli v jedné z bank ve Velkém Meziříčí půjčit počítačku peněz, protože na to naše síly jednoduše nestačily,“ dodal kriminalista.

Reklama

Výběr článků

Načítám