Hlavní obsah

Policie nenašla pytláka, který na Mělnicku zastřelil vlčici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník

Policie odložila vyšetřování zastřelené vlčice na Mělnicku, která tam byla nalezena v květnu. Na dotaz Novinek to řekla ve čtvrtek mluvčí policie Markéta Johnová. Pachatele policisté nenašli. Podle ochránců přírody šlo o první zdokumentovaný případ nelegálního zabití vlka.

Foto: Profimedia.cz

Vlk obecný. Ilustrační foto

Článek

„Ze znaleckých zkoumání se podařilo zjistit, že vlčice zemřela na následky střelného poranění. Nepodařilo se prokázat, že by stejnou zbraní byl spáchán jiný trestný čin. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo zjistit pachatele, byl případ odložen,“ uvedla Johnová.

Vlčici u Konětop někdo zastřelil, pachateli hrozí až tři roky

Domácí

Mrtvá vlčice byla nalezena v příkopu u silnice mezi obcemi Konětopy a Sudovo Hlavno na začátku května. Agentura ochrany přírody a krajiny následně podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný,“ uvedl tehdy ředitel agentury František Pelc.

Pytláci řádí

Proti vlkům se v posledních měsících zvedla vlna nevole zejména z řad farmářů a myslivců, kteří žádají povolení k odstřelu. Tvrdí, že jim narůstají škody způsobené tímto kriticky ohroženým zvířetem. Stát jim je však proplácí. Potravu vlků podle výzkumů tvoří z více než 98 procent divoká zvířata. Vlci však umírají také pod koly aut.

Zvířat otrávených karbofuranem přibývá. V přírodě umírají dravci, šelmy i psi

Krimi

V české krajině však neřádí jen pytláci vlků, ale i jiných šelem a dravců. Například za první pololetí zaznamenala Česká společnost ornitologická téměř 80 otrávených zvířat jedovatým karbofuranem. Loni jich bylo ve stejném období téměř o polovinu méně.

Reklama

Související články

Vlkům v Beskydech se narodilo sedm mláďat

Vlčí smečka žijící v Beskydech a Javorníkách se letos rozrostla o sedm vlčat. Ekologům se vůbec poprvé od návratu šelem v 90. letech povedlo rozmnožení vlků...

V Ralsku se vyfotila čtyři vlčata

Snímky čtyř vlčat pořídily v červenci a srpnu fotopasti ochránců přírody umístěné mezi Doksy a Ralskem na Českolipsku. Podle odborníků dokládají, že zdejší...

Výběr článků

Načítám