Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat Rittigova právníka Michala z krácení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie navrhla obžalovat advokáta Davida Michala z krácení daní. Návrh na podání obžaloby se týká i podnikatele a Michalova spolupracovníka Ferdinanda Überalla. O případu informovala ve středu Česká televize (ČT) s tím, že souvisí s prodejem pozemků v Hodkovičkách v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Právník David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal (1. června 2016)

Článek

Právníci z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) figurují mimo jiné v některých kauzách lobbisty Ivo Rittiga.

„V této věci, v níž je vedeno trestní stíhání dvou osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, bylo policejním orgánem ukončeno vyšetřování a státnímu zástupci předložen spis s návrhem na podání obžaloby, o němž doposud nebylo rozhodnuto," uvedl pro ČT dozorující státní zástupce Adam Borgula.

ČT uvedla, že Michal měl přes další firmy řídit obchod s pozemky dlouhodobě určenými pro bytovou výstavbu. Server iRozhlas.cz v minulosti uvedl, že se prodej pozemků, o který v případu jde, uskutečnil asi v polovině roku 2015.

Předmětem prodeje byly údajně akcie společnosti Randwick Trade, jež pozemky vlastnila. Firma měla podle webu sídlo v Česku, majitelem však byla společnost Varvedi z Kypru. Pozemky navíc ještě dříve ovládala další kyperská firma Certonia, kterou podle serveru zastupovali lidé kolem kanceláře MSB Legal.

Ivo Rittig u soudu v kauze Oleo ChemicalVideo: Novinky

Dvojici obvinili kriminalisté loni v lednu. Borgula tehdy uvedl, že muži podle něj nepodali za kyperskou společnost daňové přiznání a daň neuhradili, ačkoliv nastalo zdanitelné plnění.

Podle vyšetřovatelů tak způsobili škodu přes 38 milionů korun. Detektivové při vyšetřování podle médií vycházeli mimo jiné z policejních odposlechů v advokátní kanceláři MSB Legal, kterou Michal spoluvlastní.

Michal spolu s Rittigem figuruje v několika kauzách, mimo jiné jde o případ údajného vyzrazení utajované zprávy BIS nebo kauzu zakázek pražského dopravního podniku (DPP). Michal také čelil obvinění v kauze údajného vyvedení 20 milionů korun z petrochemické firmy Oleo Chemical, kde byl pravomocně zproštěn obžaloby. V jeho neprospěch však podal dovolání státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám