Hlavní obsah

Lobbistu Rittiga soud i napodruhé osvobodil

Novinky, kub, bad
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud napodruhé zprostil lobbistu Ivo Rittiga obžaloby, podle které si Rittig měl přes prostředníka pořídit za téměř pět miliónů korun, vyvedených z petrochemické společnosti Oleo Chemical, nemovitosti v Dubaji. Podle soudu nebylo prokázáno, že se skutku dopustil Rittig a spoluobžalovaný Petr Michal, bratr lobbistova obhájce Davida. Čtvrteční verdikt není pravomocný.

Lobbistu Rittiga soud i napodruhé osvobodilVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Nepodařilo se prokázat, že by obžalovaní Ivo Rittig a Petr Michal věděli o tom, že se jedná o finanční prostředky, které pocházejí z fiktivní poradenské činnosti,“ konstatovala soudkyně Kateřina Radkovská.

Státní zástupce Adam Borgula navrhoval pro Michala i Rittiga pětiletý trest, stejně jako v dřívějším projednání. Každý by měl podle žalobce také zaplatit 1,6 miliónu korun a Michalovi navíc navrhoval zákaz činnosti na čtyři roky. „Mám za to, že provedeným obsáhlým dokazováním byla vina obou obžalovaných dokázána,“ uvedl ve čtvrtek Borgula, který se proti zprošťujícímu rozsudku na místě odvolal.

Obhájci obžalovaných Vlastimil Rampula a Oldřich Chudoba v závěrečné řeči navrhli opět své klienty obžaloby zprostit.

Borgula ve čtvrtek médiím před soudním jednáním s Rittigem sdělil, že rovněž podal návrh na obnovu řízení v kauze Oleo Chemical. Podle svých slov získal nové důkazy, kterými mají být odposlechy. O jeho návrhu bude rozhodovat Městský soud v Praze.

Praní špinavých peněz

Rittig byl dříve pravomocně zproštěn obvinění z tunelování Olea, stále ale čelí obžalobě z praní špinavých peněz, protože podle státního zastupitelství si z peněz vyvedených z firmy pořídil nemovitosti v Dubaji.

Žalobce tvrdí, že na pokyn dalšího obžalovaného Petra Michala mířilo zhruba pět miliónů korun na účet Rittigovy zástupkyně, která údajně peníze použila k nákupu apartmánu a dvou rezidencí v zálivu Dubaj Marina a na umělém ostrově Palm Jumeirah. Vlastníky nemovitostí se stal Rittig a jeho manželka.

Zproštěn podruhé

Městský soud řešil údajné Rittigovo zapojení do kauzy Oleo Chemical podruhé. Rozhodl o tom dříve nadřízený Vrchní soud v Praze, když zrušil část rozsudku, která lobbistu osvobodila. Pravomocně rovněž rozhodl, že exšéfové firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek a také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou do vězení, a to každý na tři roky.

Obžaloba tvrdí, že Urbánek a Jirounek uzavřeli účelovou fiktivní smlouvu o poradenství s Kmeťovou firmou Cokeville Assets se sídlem v Karibiku. Pod záminkou poradenství z Olea údajně vyvedli peníze, čímž měli akcionářům způsobit škodu téměř 20 miliónů korun.

Tvrzení obžaloby, že peníze končily u Rittiga, se v loňském hlavním líčení nepodařilo prokázat, a proto ho pražský městský soud zprostil viny. Lobbista dříve spojitost s Kmeťovou společností popřel, tvrdil, že od Olea nikdy nedostal ani korunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám