Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat obviněné v druhé větvi Rathovy kauzy

Protikorupční policie navrhla obžalovat devět osob a osm firem kvůli zmanipulovaným veřejným zakázkám ve Středočeském kraji. Jedná se o druhou větev korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath

Článek

Podle policistů měli obvinění požadovat úplatky ve výši více než 66 miliónů korun a přes tři milióny měli inkasovat. Spisový materiál obsahuje více než 20 tisíc listů.

V případu figuruje mezi obviněnými kromě někdejšího středočeského hejtmana dalších osm lidí a k tomu i osm firem včetně Metrostavu a jeho dvou manažerů Pavla Piláta a Jiřího Anděla. Stíhání se opět dotklo i nynější manželské dvojice Petra a Kateřiny Kottových, v jedné věci navíc i šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka.

Rathovi, který nedávno dostal za korupci 8,5 roku vězení, tak hrozí v případě další soudní dohry navýšení trestu až na dvanáct let, stejně tak manželům Kottovým, kteří si původně vysloužili nepravomocně 7,5 roku za mřížemi. Až deset let by si mohli u soudu po případném uznání viny vysloužit Houdek s Pilátem a Andělem.

Citelný postih však hrozí i samotným osmi firmám či právnickým osobám, a to jak v podobě vysokého peněžitého trestu, tak i faktického zrušení společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám