Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat Babiše za Čapí hnízdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský kriminalista Pavel Nevtípil znovu po dvou letech navrhl obžalovat premiéra Andreje Babiše v kauze údajného padesátimilionového dotačního podvodu týkajícího se výstavby multifunkčního areálu Čapí hnízdo ve středních Čechách. Společně se šéfem hnutí ANO hrozí soudní dohra také Babišově bývalé poradkyni a někdejší místopředsedkyni představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Janě Mayerové.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

„Dnešního dne byl ve věci mediálně označované jako ‚kauza Čapí hnízdo‘ předložen spisový materiál společně s návrhem policejního orgánu na podání obžaloby dozorovému státnímu zástupci,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Mayerová i Babišův obhájce už se seznámili se spisem v kauze Čapí hnízdo

Krimi

Doplnil, že dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch bude nyní spis čítající přes 34 tisíc listů studovat a poté rozhodne, co s případem dál. „Zda ve věci podá obžalobu, zastaví trestní stíhání či vyřídí věc jinak,“ nastínil Cimbala.

Když pražský policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil navrhl podat na Babiše a spol. obžalobu poprvé předloni v dubnu, u Šarocha tehdy neuspěl. Státní zástupce totiž v září rozhodl o zastavení stíhání všech aktérů případu. Je tedy otázkou, jak to dopadne tentokrát.

Majitel Čapího hnízda se propadl do ztráty

Ekonomika

Poprvé totiž tři měsíce po Šarochově verdiktu do kauzy vstoupil v rámci kontroly skončené věci nejvyšší žalobce Pavel Zeman, a ten rozhodl o obnovení stíhání Babiše a Mayerové. U ostatních původně obviněných nejvyšší státní zástupce souhlasil se zastavením trestního stíhání, což se týkalo i nejužší Babišovy rodiny. Zeman ale zároveň policii a Šarochovi nařídil doplnit dokazování, mimo jiné o různé finanční analýzy a také o dokumenty ze zahraničí, mimo jiné z Německa či ze Slovenska.

V případě, že by tentokrát Šaroch obžalobu podal, Babišovi s Mayerovou by u soudu hrozily za dotační podvod a poškození finančních zájmů EU až desetileté tresty.

Nikdy se nic nezákonného nestalo a veškerá nesmyslná obvinění odmítám
Andrej Babiš

Kriminalista Nevtípil, který kauzu od počátku řeší, podle důvěryhodného zdroje Práva k 31. květnu končí a od policie odchází.

Babiš: Nic nezákonného se nestalo

Podle Babiše je kauza účelová. Nic nezákonného se podle něj nestalo, a on proto věří ve spravedlnost justice.

„Mě už to ani nepřekvapuje, ani to, že se tato věc objeví vždy před volbami. Jde o zcela účelovou a uměle vytvořenou pseudokauzu, která je stará 14 let a vyšetřování se táhne pět let. A už jednou byla státním zástupcem zastavena. Můj postoj k ní je nadále stále stejný. Nikdy se nic nezákonného nestalo a veškerá nesmyslná obvinění odmítám. Zároveň stále věřím, že náš justiční systém je spravedlivý a v této věci se to, doufám, ukáže," sdělil v reakci Babiš.

Neoprávněná dotace

Podstatou kauzy je to, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Na dotaci by jako součást Agrofertu farma neměla nárok.

Odstupte, rezignujte, nezatěžujte Česko, vyzývá opozice Babiše

Domácí

Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svých svěřenských fondů. Premiér odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného, Mayerová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

ČSSD vyčká a nebude spekulovat

Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček nechtěl vývoj případu šířeji komentovat.

„Pánem trestního řízení je státní zástupce. Do té doby, než padne jeho rozhodnutí, nevidím důvod o čemkoli spekulovat,“ řekl Hamáček na dotaz, zda v případě, že bude premiér obžalovaný, bude ČSSD řešit s hnutím ANO koaliční partnerství.

Reklama

Výběr článků

Načítám