Hlavní obsah

Policie měří v Česku rychlost. Před školami však ráno žádné hlídky nebyly

Praha

Ve středu se koná po celé České republice, stejně jako v dalších evropských zemích, akce Speed Marathon, při níž se policisté zaměřují na dodržování předepsané rychlosti. Postupně měří rychlost na tisícovce míst, která určili lidé. Třeba u dvou pražských škol, kde natáčel štáb Novinek, je však ráno, v době, kdy by tam jejich přítomnost byla nejlogičtější, vyhlíželi marně.

(Ne)měření rychlosti u základní školy v ulici Toužimská v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Ulice Toužimská v Praze 9 figuruje v seznamu míst, kde by se policisté během středy měli objevit s radarem. Ráno, v době, kdy šly děti do školy, však na místě nikdo neměřil.

„Jezdí tady auta ze tří stran, kdyby tady byl policajt, nemusela bych vodit děti do školy,“ posteskla si jedna z žen před základní školou.

„V období mezi půl osmou a osmou je tady rušná doprava. Policisty jsem tady ale nikdy neviděl,” doplnil muž. Jiná žena však připustila, že u přechodů bývají ráno strážníci městské policie, a to i když není žádná akce.

Podobná situace byla ráno také v ulici Generála Šišky v Praze 12, kde je rovněž základní škola. Byli tady sice strážníci, ale rychlost při ranním příchodu dětí do školy žádná hlídka neměřila.

(Ne)měření rychlosti u ZŠ v ulici Generála Šišky v PrazeVideo: Novinky

„Policisté jsou na místech, která vybrala veřejnost jako nebezpečná a riziková. Z těch jsme to zúžili na ta, která lidé nejvíce tipovali a jsou nejfrekventovanější. Jsou především ve městech, u škol, státních institucí, ale i mimo obec na rychlostních komunikacích,“ řekla Novinkám mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová.

4000 tipů

Podle ní policisté neměří na daných místech celý den, ale třeba hodinu nebo dvě, ráno nebo odpoledne. Vystřídat chtějí všechny lokality. „Záleží také na kapacitách, musíme rozdělit lidi a radary a postupně je prostřídat. V danou chvíli jsme volili frekventovaná a nebezpečná místa,“ konstatovala Kropáčová.

Místa kontrol v jednotlivých státech vybírali policisté na základě hlasování obyvatel jednotlivých obcí. Oproti loňsku hlasovalo letos jen 12 tisíc lidí, vybrali 4000 míst, která policisté zúžili zhruba na zmíněnou tisícovku. Oficiální hlasování o kontrolovaných místech probíhalo od 1. do 28. února a zúčastnit se mohli všichni obyvatelé České republiky. Podrobný výčet kontrolovaných míst je ke stažení zde.

V roce 2017 v České republice hlasovalo asi 77 tisíc lidí, na mapě se poté sešly tipy na 10 796 míst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám