Hlavní obsah

Policie marně hledala Aničku na obnažených březích Vltavy

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Nový, Josef Koukal

Potápěči a další policisté ve čtvrtek dopoledne opakovaně prohledávali břehy Vltavy pod pražskou Trojou. Hledali tam pohřešovanou devítiletou Annu Janatkovou, která v polovině letošního října zmizela v Praze cestou ze školy. V jednu odpoledne bylo pátrání po pěti hodinách ukončeno.

Článek

"Na řeku jsme se vrátili opakovaně, oblasti jsme prohledávali již dříve. Chtěli jsme znovu zmonitorovat celý úsek v délce několika kilometrů. Do akce byl nasazen opět i vrtulník,“ řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Zdůraznila, že se nejednalo o aktuální žhavou stopu, nýbrž opakované pátrání.

"Pátrací akce splnila svůj účel, propátrali jsme, co jsme potřebovali. Díky snížené hladině mohly i vrtulníky nasnímat povrch tak, jak bylo třeba," uvedla Zoulová.

Potápěči začali ráno s průzkumem řeky u vodáckého kanálu v Troji a posouvali se dále po proudu. Měli zmapované říční proudy a prozkoumávali místa, kam by tělo případně mohla voda zanést.

Policie měla asi osmikilometrový úsek řeky rozdělený na několik kratších úseků, které prozkoumávali policisté na člunech a potápěči. „Řeka byla po snížení průtoku hluboká do tří metrů,“ řekl Právu jeden z potápěčů po ukončení akce.

Policie před několika týdny požádala Povodí Vltavy o snížení hladiny. To s ohledem na lodní provoz a další okolnosti přistoupilo ke snižování hladiny řeky v Praze až v tomto týdnu. Podle policie bylo na společnosti, kdy k tomuto kroku přistoupí. [celá zpráva]

Snižování hladiny řeky začalo ve středu večer a skončilo ve čtvrtek ráno, kdy se do práce pustil tým potápěčů z policejního poříčního oddílu. Jak dlouho budou pátrat a jak velký úsek prohledají, není určeno. Záležet bude hodně i na počasí.

Vypuštění odkryje říční břehy, voda poteče jen po dně koryta. Na původní úroveň se hladina řeky vrátí v pátek ráno.
mluvčí povodí

Hladinu snížíme o dva až dva a půl metru. Stav vody se měří v Chuchli, takže výšku hladiny v místě vypuštění neumíme vyčíslit. Vltava úplně zastavit nejde. Snížená hladina bude dnes ve Vltavě po celý den.

"Pátrání bude probíhat od Troji po Klecany, což je úsek dlouhý zhruba osm kilometrů. Vypuštění odkryje říční břehy, voda poteče jen po dně koryta. Na původní úroveň se hladina řeky vrátí v pátek v ranních hodinách," řekla Právu mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Z daného úseku bude po dobu snížení hladiny zcela odstavena lodní doprava, lodě budou končit své trasy nad Trojou.

Foto: MMS/Alena Kovářová, Novinky

Vrtulník prolétává nad sníženou hladinou Vltavy.

Zmizela v polovině října

Anna Janatková zmizela letos 13. října odpoledne cestou ze školy v chatové oblasti v Troji. Od té doby o ní nejsou žádné zprávy. Rozsáhlé pátrání první den přineslo kriminalistům nález jejího batohu. Pomocí nalezených stop pak vypátrali a zadrželi 41letého muže, kterého i obvinili ze zbavení osobní svobody. [celá zpráva]

Muž se ale přiznal pouze k tomu, že držel batoh v ruce, víc ale nepřiznal. Soudce pro nedostatek důkazů neuvalil na muže vazbu, je vyšetřován na svobodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám