Hlavní obsah

Policie má usvědčující posudek na islámskou knihu

Právo, Radim Vaculík
Praha

Detektivům Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přistál o Vánocích na stole pro ně povzbudivý dárek. Obdrželi totiž po několika měsících čekání od soudního znalce posudek týkající se českého vydání kontroverzní knihy o islámu. A může to být pro ně zásadní trumf v trestním řízení, které kvůli publikaci vedou.

Foto: Petr Horník, Právo

Dubnový policejní zásah ÚOOZ v islámském centru v pražské pasáži Jiřího Grossmana

Článek

Závěry posudku totiž podle zjištění Práva dávají za pravdu tvrzení policie, že kniha obsahuje nenávistné a rasově nesnášenlivé výroky, a to až za hranou zákona.

„Podporuje (posudek) to policejní verzi,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj seznámený s vyšetřováním případu.

Kriminalisté od loňského dubnového a některými ostře kritizovaného zásahu v Islámské nadaci v centru Prahy a především pak v pražské mešitě na Černém Mostě tvrdí, že muslimská kniha pod názvem Základy tauhídu − Islámský koncept Boha šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti tzv. méněcenným rasám.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za to obvinili arabistu a ředitele nadace Vladimíra Sáňku, který se měl podílet na překladu a českém vydání této publikace, která je mimochodem v některých státech zakázaná, a i její autor Bilal Philips nesmí kvůli ní do některých západních zemí.

Titulní stránka knihy, kvůli které policie zřejmě zasahovala.

„Policie obdržela v posledních dnech minulého roku znalecký posudek, který nyní vyhodnocuje. Termín pro ukončení vyšetřování je konec ledna, pak by mělo být jasno o tom, zda bude meritorně rozhodnuto, anebo bude vyšetřování ještě pokračovat,“ řekl v pátek Právu šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek.

Tím meritorním rozhodnutím může být buďto návrh na podání obžaloby na Sáňku, anebo zastavení jeho stíhání. Avšak vzhledem k tomu, že znalec měl údajně potvrdit policejní verzi, dá se spíše očekávat první varianta. Pak už bude záležet na zastupitelství, zda obžalobu k soudu pošle.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní zásah probíhal i v Islámské nadaci v ulici Politických vězňů nedaleko Václavského náměstí v Praze.

Onen stěžejní posudek vyhotovil pro detektivy renomovaný odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Mareš v neděli Právu rovněž potvrdil, že už je dokument hotov a odevzdán policii. Jeho obsah ale kvůli povinnosti mlčenlivosti odmítl komentovat.

Posudků je několik

Ani ředitel ÚOOZ Robert Šlachta nebyl v neděli o nic sdílnější, pouze uvedl, že policie má k dispozici nejen tento posudek, zadávala si jich prý několik.

„Je jich tam schválně víc, abychom nemohli být napadnuti,“ podotkl pouze Šlachta.

Ke zmíněnému posudku nicméně potvrdil, že pro policii je skutečně stěžejní v tom smyslu, že měl odpovědět přesně na to, za co je vedeno trestní stíhání.

Tedy jestli jde o podporu a šíření hnutí směřujícího k potlačování lidských práv a svobod. Sám Sáňka od počátku jakoukoli vinu odmítal, prý vydání konzultoval s experty a knihu vidí jako nezávadnou. Hrozí mu však až desetiletý trest.

Policejní zásah v mešitě v době před pátečními modlitbami navíc vyvolal mezi českými i zahraničními muslimy ostrou kritiku. Akci považovali za necitlivou a jednoznačně neadekvátní, což zase odmítalo vedení českých policistů i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Přesto pak několik stovek muslimů demonstrovalo před budovou Chovancova úřadu.

Policie ale tvrdí, že měla podezření, že právě onoho 25. dubna se měla podezřelá kniha během setkání muslimů při modlitbách šířit, proto tehdy zasáhla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám