Hlavní obsah

Policie kvůli demonstraci na Staroměstském náměstí obvinila osm lidí

Právo, Radim Vaculík
Praha

Kvůli říjnové násilné demonstraci na Staroměstském náměstí v Praze policie nakonec obvinila osm mužů z řad účastníků akce a na čtyři z nich už navrhla podat i obžalobu. Právu to v pondělí sdělila mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. Obvinění se podle kriminalistů dopustili buďto násilí proti úřední osobě, nebo výtržnictví, či poškození cizí věci.

Průběh demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky.cz/ČTK

 
Článek

Protest proti vládním protiepidemickým opatřením na Staroměstském náměstí loni 18. října skončil střety mezi policií a agresivní skupinou demonstrantů. Součástí zhruba dvoutisícového davu byli fotbaloví chuligáni, kteří se podle názoru policie přijeli porvat s pořádkovými jednotkami.

Obvinění se dopustili buďto násilí proti úřední osobě, nebo výtržnictví, či poškození cizí věci

Nepokoje odstartovaly po předčasném ukončení akce, kdy na náměstí i poté zůstalo zejména tvrdé jádro hooligans. Ti na policisty házeli lahve, kameny, odpadkové koše a petardy. Policie odpověděla slzným plynem, použila také vodní dělo, zásahové výbušky a dav vytlačovala koňmi a vozidly.

Při protestech bylo zraněno 25 policistů, přičemž jeden z nich utrpěl těžký otřes mozku. Zranění utrpěli také demonstranti, v nemocnici skončili dva a další byli ošetření na místě.

GIBS: Říjnový zásah na protirouškové demonstraci v Praze byl v pořádku

Krimi

Zatímco Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na základě závěrů svého šetření označila postup policie jako přiměřený a oprávněný a nikoho z řad zasahujících policistů neobvinila, u demonstrantů pražští kriminalisté nezákonné jednání zjistili.

Prověřovali patnáct lidí

Policie tehdy v říjnu zadržela 144 lidí. Podle pondělního vyjádření mluvčí Kropáčové poté kriminalisté zahájili úkony trestního řízení proti celkem patnácti mužům ve věku od 17 do 46 let, z nichž osm už mělo v minulosti problémy se zákonem, vesměs násilného či majetkového charakteru. U jednoho z nich případ nakonec odložili, u dalšího (17) věc předali do přestupkového řízení úřadu v Praze 1. Zahájili však i několik trestních stíhání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Říjnová demonstrace proti vládním opatřením na Staroměstském náměstí

Za násilí proti úřední osobě (policistům) a výtržnictví si vyslechlo obvinění sedm mužů ve věku od 21 do 39 let, přičemž u tří z nich už policisté v období od listopadu do ledna podali na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 návrh na obžalobu, u ostatních ještě vyšetřování neskončilo. Všem hrozí až šestiletý trest vězení.

Protiroušková demonstrace: 144 zadržených, 20 zraněných policistů

Krimi

Osmý muž (25) byl pak obviněn z výtržnictví a poškození cizí věci a také u něj už kriminalisté v prosinci podali návrh na obžalobu.

U zbylých podezřelých podle Kropáčové nadále probíhá prověřování kvůli násilí proti úřední osobě a také pro výtržnictví, ale ještě u nich obvinění nepadlo. Jednoho z nich policisté ztotožnili až následně na základě vyhodnocení kamerových záznamů z demonstrace.

Výběr článků

Načítám