Hlavní obsah

Policie je podjatá, tvrdí stíhaný soudce Elischer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer, který čelí obvinění z ovlivňování trestních řízení ve prospěch některých obžalovaných, tvrdí, že policie je v jeho kauze neobjektivní a podjatá. Ve věci podle něho obstarala nezákonné důkazy. Vyplývá to z tiskového prohlášení Elischerovy advokátky Lucie Kýčkové.

Státní zástupce a obhájkyně k jednání o vazběVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Právnička uvedla, že policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu manipulovali v Elischerově kanceláři s věcmi a opakovaně nahlíželi do jeho pracovního počítače, odkud vzali několik protokolů o hlasování v trestních věcech.

Kýčková zdůraznila, že tyto dokumenty, které nyní tvoří součást trestního spisu, jsou tajné a podléhají zvláštnímu režimu. „Lze se důvodně domnívat, že takovéto jednání je již na pomezí kázeňské či trestní odpovědnosti,“ napsala Kýčková.

Advokátka kritizuje také únik informací ze spisu do médií. Konstatovala rovněž, že minimálně jeden důkaz poskytlo policii Vrchní státní zastupitelství v Praze, které by přitom podle ní mělo zůstat nestranné, protože ve věci je dohledovým orgánem nad činností pražského městského státního zastupitelství, jež kauzu dozoruje.

Soudil drogové kauzy

„Nabízí se otázka, zdali celý postup a veškeré další nynější kroky vůbec mohou činit tyto subjekty a orgány, které jsou nesporně neobjektivní a minimálně podjaté,“ uvedla právnička.

"Vrchní státní zastupitelství v Praze není ve věci činné, a tedy není žádný důvod, abychom veřejné vyjádření obhájkyně obviněného komentovali. Současně vnímáme veřejné prohlášení obhájkyně jako projev stylu jí vedené obhajoby," sdělila šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová.

Mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej věc komentovat odmítl s tím, že podávání informací z trestního řízení má vyhrazeno Městské státní zastupitelství v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Obvuiněný soudce Ivan Elischer.

Sedmapadesátiletý Elischer je od poloviny března ve vazbě. Hrozí mu až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016. Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je také ve vazbě.

Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem prý kriminalisté zadokumentovali nejpozději od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu. Z rozhodnutí ministra spravedlnosti je Elischer v současné době dočasně zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu bude pobírat polovinu svého platu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám