Hlavní obsah

Policie je na stopě vandalům, kteří poničili ostravský památník

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Policie už ví, kdo stojí za poničením Památníku Rudé armády v Ostravě, který je zapsán na seznamu kulturních památek a ve kterém spočívají oběti II. světové války. K polití památníku rudou barvou se na sociálních sítích přihlásila extremistická organizace Národní a sociální fronta. Problém ale bude zjistit konkrétní podezřelé.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Památník má červenou barvou poškozenou hlavní sochu, ale i boční plastiky. Jsou na nich nápisy: Budapešť 1956 a Kitartás

Článek

Jak Právo informovalo, ve středu ráno bylo zjištěno, že památník je politý červenou barvou a na uměleckých reliéfech jsou nápisy upomínající na povstání lidu proti komunismu v roce 1956 v Maďarsku.

Ve stejnou dobu, kdy policie zajišťovala stopy, se na facebookovém profilu Národní a sociální fronty objevila jak informace o tom, že se organizace k činu hlásí, tak i fotografie z noční akce. Samozřejmě takové, že na nich pachatelé nejsou vyobrazeni.

V Ostravě někdo poničil Památník Rudé armády

Krimi

Národní a sociální fronta připojila na Facebooku i vysvětlující text: „S přicházejícím výročím takzvané revoluce z roku 1989, někdy marketingově nazývané sametové, jsme se rozhodli připomenout skutečné povstání lidu proti komunismu z roku 1956 v Maďarsku.”

Text i fotografie následně z Facebooku v pátek zmizely. Policie nyní zjišťuje konkrétní osoby, které jsou za vandalskou akci odpovědné. „Zatím mohu sdělit jen tolik, že prověřování pokračuje a nikomu nebylo sděleno obvinění,“ řekla v pátek odpoledne mluvčí policie Soňa Štětínská.

Vandal počmáral Památník Rudé armády v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

Útok jednohlasně odsoudila celá ostravská komunální reprezentace napříč celým politickým spektrem. Radnice nyní zjišťuje, kolik bude stát vyčištění památky.

„Zjistilo se, že se jedná o olejovou barvu. Čištění bude velmi náročné a délka se bude odvíjet podle toho, jak bude použitá technologie fungovat. Podle odhadů to bude zhruba 80 tisíc korun. Přesněji to nedokážeme v tuto chvíli určit,“ uvedl mluvčí radnice pro Moravskou Ostravu a Přívoz David Račák.

Reklama

Výběr článků

Načítám