Hlavní obsah

Policie dva dny pilovala střet s extrémisty

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Dvoudenní mezinárodní cvičení pořádkových policistů ve čtvrtek vyvrcholilo v Pardubicích v ruinách podniku Tesla. Téma bylo společně aktuální pro německé, české a polské policisty – proti radikálům postupovat rozhodně, a pokud to bude nutné, i razantně.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Policisté své kolegy figuranty nešetřili.

Článek

„Kromě pořádkové jednotky Pardubického kraje jsme pozvali speciální pořádkovou jednotku z Prahy, pardubickou pořádkovou jednotku městské policie, jsou tady pořádkové jednotky z Německa a z Polska. Je nás tady 150 policistů,“ řekl Právu několik minut před zahájením akce velitel východočeských pořádkových jednotek Zdeněk Klubrt.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Policisté své kolegy figuranty nešetřili.

„Scénář vychází z opakovaných zkušeností v České republice. Teď už zasahujeme prakticky každý týden. Proti sobě stojí znepřátelené skupiny extrémistů, například s rozdílným názorem na romskou problematiku. Naším základním úkolem je, aby se nedostaly ty dvě skupiny k sobě. Policie musí mezi ně a vlastně se tak stát terčem, cílem, na kterém se vybíjí jejich agresivita,“ vysvětlil velitel cvičení Klubrt.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Policisté své kolegy figuranty nešetřili.

Nacvičována byla i novinka v policejní taktice, která by měla výrazně pomoci při vyšetřování po utlumení vášní a ukončení protestních akcí. „Kromě těžkooděnců, kteří jdou tam, kde se házejí kameny nebo i jinak hrozí zranění, tu máme naopak i policisty v civilu. To je nová taktika, říkáme jim operativní skupina a ti jsou přímo infiltrováni v davech radikálů. Splývají s ním a určují nám organizátory akce. Tuto metodu jsme převzali od francouzských kolegů,“ prozradil Klubrt.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Policisté své kolegy figuranty nešetřili.

Mezinárodní spolupráce od první do poslední minuty dvouhodinového cvičení klapala. „Mluvíme i anglicky a německy, kolegy jsme rozdělili do našich jednotek, takže vždycky první je Čech a za ním jde Němec nebo Polák,“ vysvětlil Klubrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám