Hlavní obsah

Policie drží případ redaktora ČT v přísném utajení

Právo, Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie v případu hrozby vražedného útoku na redaktora ČT Jiřího Hynka mlčí a veřejnost je odkázána na kusé informace z důvěrných zdrojů. Podle informací Práva je to proto, že byla kauza dána do režimu přísného utajení, což znamená, že policisté nemusejí podávat informace a mohou odpovídat způsobem, který chrání vyšetřování a ohrožené osoby.

Foto: Tomáš Znojemský

Jak se budí Casanova na zámku Duchcov

Článek

Případ Jiřího Hynka provází nedostatek informací od samého počátku. Čtvrteční Hospodářské noviny i Mladá fronta Dnes případ bagatelizují a s odvoláním na samotného reportéra ohrožení popírají. Zmíněné deníky vycházejí z oficiální informace tiskového oddělení České televize, že Hynek je na řádné a plánované dovolené.

Právo však na své středeční informaci o ohrožení Hynka trvá. Sám Hynek v telefonickém rozhovoru s redaktorem Práva Pavlem Blažkem nechtěl, s odvoláním na ujednání s policií, říct žádné podrobnosti. "Oficiální věc je, že mám dovolenou," řekl pouze. Neupřesnil ani místo, kde se nachází. "Nejsem v Praze. Opravdu víc bych o tom nechtěl mluvit."  

Vyjádření vyšetřovacích složek k Hynkově případu se ale nepodařilo ve středu Právu získat. Neuspěla ani ČTK. 

Vzhledem k rozporuplným reakcím, které informace Práva vyvolaly, zveřejňujeme na konci článku částečný přepis rozhovoru mezi redaktorem Práva Pavlem Blažkem a reportérem ČT Jiřím Hynkem. Ze slov novináře ČT vyplývá, že indicie, na něž upozornilo Právo, jsou reálné.

"Nejsou povinni a nemusí přiznat, zda případ existuje. Ani kamufláž, tedy zavádějící odpověď, v takových případech není prohřeškem," vysvětlil Právu kriminalista seznámený s vyšetřováním a ochranou osob v režimu přísného utajení. Mlčí i redaktor Jiří Hynek, který je na utajovaném místě.

Na včerejší žádost Práva o telefonický kontakt Hynek v SMS zprávě napsal: "Nemohu již komunikovat."

Mluvčí ČT Martin Krafl ve středu v oficiálním sdělení ČT uvedl, že Hynkovi nebylo vyhrožováno vraždou, pouze se "Hynek v souvislosti se svou prací na kauze týkající se soudce Jiřího Berky stal terčem zvýšeného zájmu určitých osob". Krafl popřel, že by se Hynek skrýval.

Mluvčí ČT však zamlčel, že v kauze Hynka existuje dokonce dohoda mezi policií a ČT. "Je taková dohoda s policií a ČT, že se k tomu nemohu vyjadřovat, z hlediska vyšetřování a bezpečnostních opatření," řekl ČTK Hynek. Redaktor však nechtěl ani ČTK sdělit, zda je na "řádné a dlouhodobě dopředu plánované dovolené i mimo ČR", jak tvrdil Krafl.

Hynek a kauza Fytoz

Tisková mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Zadražilová ve středu ČTK pouze potvrdila, co řekla v úterý Právu: "Úřad o této záležitosti zatím informován nebyl. Pokud se ta věc stala, tak je předmětem činnosti některého z orgánů činných v trestním řízení." Také policie k případu ani ČTK nechtěla nic sdělit s tím, že se vyjádří později.

Novinář Hynek byl obětí vyhrožování již loni na podzim v souvislosti s reportáží o firmě Fytoz, odvysílané v pořadu Fakta, která se týkala dovozu hnojiv z Ruska do České republiky. Policie zadržela jednatele mělnické firmy Fytoz a dalších pět mužů, kteří chtěli údajně na Hynka zaútočit.

Rozhovor Pavla Blažka s Jiřím Hynkem (volá Blažek)
Blažek: Tady je Pavel Blažek. Deník Právo. Dobrý den.
Hynek: Dobrý den.
Blažek: Já dělám o Berkovi taky hodně. Jo. A teď ověřuji ještě jednu věc. Oni se nějakých novinářů chtěli zbavit. Není to taky váš případ?
Hynek: No a kde jste to slyšel? Kdo vám to řekl?
Blažek: Ono to prostě mělo foukat i směrem ke mně. A mně se to nezdá. Tak já jsem si vyjel novináře. Všechny, co o tom psali. Tak jsem bral jednoho po druhém. A vy jste o tom hodně udělal. Tak jsem si říkal, že médium televize je číslo jedna, tak mně připadá, že vy jste na řadě víc než já třeba.
Hynek: Jsou tady nějaký náznaky. Policie to šetří. Zase já mám s nima takovou dohodu, že zase toho nechci moc pouštět. Ale nějaký věci, nějaký náznaky tady jsou.
Blažek: Zadání vraždy, jo?
Hynek: Jo, Něco v tom smyslu.
Blažek: Vy jste byl upozorněný, že si máte dát pozor. Že to tím objektem toho jste vy.
Hynek: Ano. Ano. Ano.
Blažek: To znamená bylo to příprava podobně jako Rziepel u Slonkové, nebo tam to bylo prostě už zaplaceno.
Hynek: Já mám informaci, že nějaký peníze odešly. Snad něco kolem miliónu korun. V podstatě je to v takovýhle fázi.
Blažek: Máte ochranu? Hynek: Něco takovýho v tuhle chvíli probíhá. Ale víc ví doktor Dolejší (dozorující státní zástupce - pozn. red.).
Blažek: Milión za zavraždění novináře, to jako o tom žádná. To prostě nezabouchnou. To si dovolovat nebudou.
Hynek: Ono tam bylo, já nevím, jak oni to koncipovali, jestli to bylo přímo zavraždění, nebo nějaká...
Blažek: Násilná akce...
Hynek: Tak, tak, tak.
Blažek: Milión korun na zmlácení. To je moc peněz.
Hynek: Mně se to taky nezdá. Je o tom nějaký spis. Je to ten Bečvář (z protikorupčního oddělení - pozn. red.) a Dolejší, se kterými jsem já komunikoval.
Druhý rozhovor, volal Hynek
Hynek: Oficiální věc je, že mám dovolenou.
Blažek: Oficiálně máte dovolenou. Dobře. A jste v Praze, nebo někde jinde? Promiňte, že se tak blbě ptám.
Hynek: Nejsem v Praze. Ale víc nemůžu.
Třetí rozhovor, volal Hynek
Blažek: A ten minulý týden to nějak přiostřilo. V jakém smyslu?
Hynek: No, byly informace, že prostě to je urgentní. Že se ta akce chystá každou chvíli.
Blažek: Že se ta akce chystá každou chvíli, proto rychle pryč.
Hynek: Nononono

Reklama

Výběr článků

Načítám