Hlavní obsah

Policie dostane pravomoc zabavit registrační značku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policii a celníkům budou od Nového roku posíleny některé pravomoci. Za nezaplacenou pokutu mohou nově při kontrole nainstalovat na auto botičku, popřípadě zabavit registrační značku. Zákon začne platit už od 1. 1. 2022, jeho reálné vymáhání od policie však přijde později, čeká se totiž na propojení systémů policie a Celní správy.

Foto: Michael Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Policista, celník nebo strážník obecní policie vyzve k úhradě pokuty v hotovosti nebo kartou. Nebude-li uhrazena, může zabránit vozidlu v další jízdě nebo zadržet registrační značku,“ sdělil Právu Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Nový zákon se týká i případných nedoplatků již udělených pokut v minulosti, týkajících se například překročení nejvyšší dovolené rychlosti, jízdy na červenou nebo ignorování přednosti v jízdě a dalších.

Policie pomůže hygieně s kontrolami restaurací

Domácí

Řidič je nucen zaplatit dodatečně, aby s autem mohl dál jezdit. „Za nejvhodnější způsob považujeme uhrazení nedoplatku na služebně, kde jsou uložené tabulky registrační značky, a to v hotovosti nebo prostřednictvím platebního terminálu,“ stojí na webu policie.

Oprávnění i strážníkům

Nedoplatek bude možné zaplatit také na celním úřadu, registrační značky si pak majitel vyzvedne na služebně po předložení potvrzení o zaplacení pokuty. Oprávnění dostali změnou zákona i strážníci obecní policie, ti však toho mohou využít jen v případě, že se neuhrazené pokuty týkají porušení předpisů na území obce, pod kterou spadají.

Policie řeší útoky antivaxerů na propagátory očkování

Krimi

Databáze, kde jsou informace o platbách evidovány, je aktualizována jednou denně, i proto policie doporučuje po tuto dobu mít u sebe potvrzení o úhradě.

Novinka se bude týkat i celníků. „My tuto pravomoc od 1. 1. budeme mít také. Pokutu může uložit policie a vymáhat ji může policie nebo Celní správa. A tam jsou potom dvě sankce – v případě, že kontrolovaný odmítne zaplatit,“ řekla Právu mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Reklama

Výběr článků

Načítám