Hlavní obsah

Policie dopadla muže, který házel na auta na dálnici špalky

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pem, ok

Policisté dopadli pachatele čtvrtečního házení dřeva na projíždějící auta na dálnici D1 na Olomoucku. Je jim 32letý muž z Přerovska. Na úterní tiskové konferenci to oznámili zástupci policie. Muž poničil 28 aut, jeden člověk byl zraněn. Škoda byla vyčíslena na milión korun.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Jeden z poškozených kamiónů

Článek

„Došlo k útokům na osobní a nákladní vozidla jedoucí minimálně stokilometrovou rychlostí. Ten člověk musel počítat s tím, že může někoho zranit nebo zabít. Takový masakr na silnici jsem ještě nezažil, mohlo z toho vzniknout mnoho těžkých a smrtelných zranění," uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Foto: Policie ČR

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pátrání se rozběhlo krátce po prvním útoku. Již na druhý den ráno jsme zajistili vozidlo Nissan Navara s přívěsným vozíkem naloženým dřevem, který se měl podle svědků v inkriminované době nacházet v místě události,” uvedl Kužel. Policii se tam podařilo zajistit střepy z rozbitého světla tohoto vozu a další stopy, které policisty dovedly k muži.

„Odpoledne jsme zadrželi i řidiče. Upozornil nás na něj lékař, k němuž přišel se zlomeným kotníkem a choval se podezřele. K tomuto zranění přišel zřejmě poté, co mu při odjezdu z místa posledního útoku v autě došel benzín a on od něj utíkal,“ dodal Kužel.

Foto: Policie ČR

Pachatel je momentálně v péči lékařů. „Ještě jsme ho ani nevyslechli. Proto se nemohu vyjádřit k motivu jeho jednání ani k jeho osobě jako takové. Říct mohu jen to, že zatím trestán nebyl. Až bude z nemocnice propuštěn, zadržíme ho a podáme návrh na vzetí do vazby,“ dodal olomoucký policejní ředitel Libor Krejčiřík.

Špalíky padající na D1 poškodily 25 autVideo: TV Nova

Policisté označili jeho jednání jako amokové. Na řidiče házel dřevěné špalky o váze 10 až 20 kilogramů. Na životě ohrozil 30 osob, z toho 18 cizinců. „Brzy jsem se shodou okolností objevil na místě jednoho z útoků a musím říct, že takový masakr na silnici jsem ještě nezažil, ač u policie sloužím už 30 let,“ řekl Kužel. Nevylučuje změnu právní kvalifikace z obecného ohrožení na pokus o vraždu. Kriminalisté budou požadovat také vypracování psychiatrického posudku.

Házel ze čtyř míst

Pachatel házel dřevo před šestou hodinou večer z nadjezdu na dálnici D1 na 312. kilometru a z mostu na silnici I/48 u obce Starojická Lhota. Na dálnici trefil pět kamiónů, na silnici číslo 48 pak jeden.

Foto: Policie ČR

Okolo půl osmé večer pak z nadjezdu nad dálnicí D1 mezi 307. a 308. kilometrem házel dřevěné špalíky na silnici. Poškodil karoserie a další části zhruba dvou desítek osobních i nákladních aut a zranil jednoho člověka.

Foto: Policie ČR

„Podobný případ se odehrál v Německu v roce 2009. Tehdy pachatel způsobil smrt jednoho člověka a další tři těžce zranil. Dřevěný špalek, který použil, vážil šest kilogramů. Kvalifikováno to bylo právě jako vražda a pachatel vyfasoval doživotí,“ vysvětlil Krejčiřík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám