Hlavní obsah

Policie chce obžalovat Vietnamce za nastražení bomby v autě

Právo, Radim Vaculík

Detektivové z pražské mordparty navrhli minulý týden obžalovat Vietnamce (56), který podle nich nastražil loni v dubnu bombu do auta používaného jeho o patnáct let mladší manželkou (41). Výbušný systém při nastartování na sídlišti v Horních Měcholupech explodoval a ženu těžce zranil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bomba v osobním autě vybuchla v Horních Měcholupech.

Článek

Policie původně za možný motiv zločinu považovala konkurenční boj ve vietnamské komunitě anebo mezi podnikateli, protože žena úspěšně provozovala v metropoli několik nehtových studií. Nakonec se ukázalo, že šlo o manželské spory.

„Návrh podala policie 26. února a státní zástupkyně spis dostala na stůl právě dnes, tudíž se s ním nyní seznamuje. O případné obžalobě by mohla rozhodnout během měsíce,“ řekla v úterý Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo výbuchu v pražských MěcholupechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Doplnila, že obviněnému hrozí za pokus o vraždu trest v rozmezí dvanácti až dvaceti let a na soud čeká i nadále ve vazbě. Pražská policie Vietnamce podezřívá podle jejího mluvčího Jana Daňka také z nedovoleného ozbrojování a rovněž z obecného ohrožení, protože ranní výbuch 22. dubna na sídlišti v Milánské ulici mohl zranit řadu dalších lidí. Naštěstí se tak nestalo.

Paradoxní je, že auto značky Škoda Octavia, do kterého muž bombu nastražil, patřilo jiné Vietnamce než jeho manželce, ale ta jí vůz k používání poskytla.

Ve vztahu to skřípalo

Poté, co detektivové nakonec vyloučili možné vyřizování účtů v rámci komunity, mezi mafiemi či podnikateli, zaměřili se právě na manžela těžce zraněné a popálené ženy. A zjistili, že jejich sedmnáctiletý vztah velmi skřípal.

Podezřelý se pak při výslechu ke všemu přiznal s tím, že ženu ale nechtěl zabít. Výbušný systém prý dal do vozu den před událostí a žena s ním pak ještě jezdila po Praze. Bombu pak údajně aktivoval ve večerních hodinách a ráno při nastartování explodovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bomba v osobním autě vybuchla v Horních Měcholupech.

„Výbušninu sestavil z dostupných surovin, naučil se to ještě na základní škole ve Vietnamu. Svoji ženu chtěl údajně postrašit,“ uvedl šéf pražské mordparty Josef Mareš loni v květnu krátce poté, co kriminalisté po pouhém měsíčním prověřování pachatele dopadli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám