Hlavní obsah

Policie chce obžalovat deset lidí kvůli krácení daní, škoda je téměř 800 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie navrhla obžalovat deset lidí z krácení daní, z praní špinavých peněz a z poškozování věřitele při dovozu pohonných hmot z Rakouska. Údajně způsobili České republice škodu ve výši nejméně 785 miliónů korun.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové Kobry

Článek

Skupina podle policie v letech 2009 a 2010 nakupovala pohonné hmoty od zahraničních společností, dovážela je z Rakouska a následně je přeprodávala v účelově založeném řetězci firem. Celkem prý dovezla na území České republiky 167 miliónů litrů pohonných hmot.

Daňovou povinnost vzniklou v důsledku obchodování skupina údajně buď vůbec nepřiznala, nebo úmyslně uváděla do daňových přiznání fiktivní údaje, které povinnost snižovaly.

„Další skupina obviněných měla prostřednictvím firem účelově založených na Kypru, Slovensku, v Holandsku, Rakousku a Španělsku za pomoci fiktivních operací legalizovat zisky z této trestné činnosti,“ popsal mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Policie u obviněných zajistila majetek a peníze v celkové výši 14 miliónů korun a 123 tisíc eur (3,4 miliónu korun). Spis prý obsahuje přes 6500 stran, dalších 17 tisíc stran tvoří jeho přílohy.

Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. V případě prokázání viny hrozí obviněným až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám