Hlavní obsah

Podvržený e-mail připravil firmu z Olomouce o 1,5 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Prostřednictvím falešného e-mailu připravil tento týden zatím neznámý podvodník jednu olomouckou firmu o 1,5 milionu korun. Právu to v pátek sdělila policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Policie ČR

Podvržený e-mail, který firmě přišel.

Článek

Ve čtvrtek se podle ní na kriminalisty obrátila jednatelka olomoucké společnosti s tím, že se stala obětí podvodu. „Začátkem týdne přijala upozorňující e-mail s logem banky, u které má firma vedený účet, s tím, že z důvodu nepravidelné aktivity došlo k pozastavení účtu. Součástí e-mailu byl i přiložený odkaz, prostřednictvím kterého mělo dojít ke znovuobnovení účtu a ověření identity,“ uvedla mluvčí.

Na Olomoucku řádí podvodníci. Vysávají účty obětí

Krimi

Žena podle ní bohužel na odkaz klikla a přes přihlašovací údaje se do internetového bankovnictví přihlásila. Po zjištění, že je vše v pořádku, se z něj během krátké chvíle odhlásila.

„V průběhu týdne prováděla z konta různé platby, ale ničeho podezřelého si nevšimla. Ve čtvrtek dopoledne přijala hovor od pracovníka banky, který jí sdělil, že došlo k blokaci firemního účtu a je potřeba vzniklý problém vyřešit na pobočce banky. Zde se dozvěděla, že z účtu odešlo několik desítek plateb v celkové hodnotě téměř 1,5 milionu korun,“ konstatovala Vaňharová.

Žena ze Šumperka prodávala autosedačku, podvodník na internetu ji obral o 15 tisíc

Krimi

Olomoučtí kriminalisté případ šetří pro podezření ze spáchání zločinů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli hrozí v případě dopadení až osm let vězení.

Policie v souvislosti s tímto případem opět apelovala na majitele účtu. „U každého e-mailu z banky si pokynem k zobrazení podrobností zkontrolujte e-mailovou adresu, odkud vám pošta přišla. V případě podezření, že nejde o oficiální adresu banky, což je na první pohled zřejmé, se můžete 24 hodin denně obrátit na help linku banky a ověřit si pravdivost doručeného e-mailu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám