Hlavní obsah

Podvodník opakovaně nabízel v Praze cizí pozemek za miliony

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až osmileté vězení hrozí v případě soudu 36letému muži, kterého policie obvinila z pokusu o podvod při obchodování s pozemky. Podezřelý měl nabízet k prodeji nejméně dvěma zájemcům pozemek za miliony korun, přičemž ale skutečný majitel neměl o inzerátu ani tušení. Pokus o podvod zájemce nakonec včas prokoukl. Bleskové zadržení vypátraného muže zachytila policejní kamera.

Zadržení muže kvůli podvodu s pozemkemVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté případ vyšetřovali od loňského září, v pondělí o něm informoval mluvčí policie Jan Rybanský.

Muž původem z Jihomoravského kraje čelí obvinění, podle kterého zkusil dvakrát prodat cizí pozemek na Praze-západ. Parcelu podle policie nabízel na internetovém prodejním portálu, cenu se zájemci domluvil na zhruba sedm milionů korun.

Podvod s cukrovím v Praze za desítky tisíc: Prodejce vybral zálohy a odmlčel se

Krimi

První zájemce se ozval na začátku září a v domnění, že jedná se skutečným majitelem, dohodl s podezřelým přes SMS cenu pozemku. „Dosáhla sedmi milionů korun s tím, že polovina částky bude uhrazena osobně při podpisu smlouvy o koupi a zbývající část bude doplacena při přepisu pozemku na katastru nemovitostí,” upřesnil mluvčí.

Zájemce a jeho advokát ale při přípravě dokumentů ke smlouvě postupně našli skutečného majitele, a když bylo zřejmé, že je ve vzduchu podvod, případ si převzali kriminalisté.

Při vyšetřování se ukázalo, že muž měl nabízet ten samý pozemek ještě jednou dva týdny poté. „Pokusil se prodat stejný pozemek jiné zájemkyni, jen s jedním rozdílem. Částka při podpisu smlouvy byla o dvě stě padesát tisíc korun menší oproti prvnímu případu,” zmínil Rybanský.

Podvodníci oprášili starý trik. Důvěřivce připraví o peníze

Bezpečnost

Druhý pokus se ale podle mluvčího rovněž podařilo včas odhalit. Kriminalisté po rozsáhlém pátrání postupně našli informace, které vedly k podezřelému. Zadržela ho v lednu s využitím momentu překvapení skupina policistů v civilu v podzemních garážích. Soud ho pak poslal do vazby.

„Zákrok byl spojen i s domovní prohlídkou, neboť muž při páchání této činnosti nebyl žádným nováčkem a byl opakovaně souzen. Naposledy ho soud v roce 2012 poslal do vězení na několik let,” sdělil Rybanský s tím, že obviněnému hrozí za pokus o podvod vzhledem k výši částky, která byla ve hře, až osmiletý trest vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám