Hlavní obsah

Podvodníci se snaží vylákat z lidí peníze za požární hlásiče

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči zaznamenali v poslední době mnoho případů, kdy podvodníci oslovili lidi a nutili je k nákupu požárních hlásičů. Tvrdili lidem, že nově musí být domácnosti hlásiči vybaveny, a je tedy nutné, aby si je pořídili. To ale není pravda, jelikož povinnost instalovat požární hlásiče začne platit od poloviny letošního roku a pouze u novostaveb.

Článek

„V současnosti neexistuje žádná právní norma, podle které by si uživatelé stávajících domů a bytů museli svou domácnost povinně vybavit požárními hlásiči,“ řekl mluvčí generálního ředitelství hasičů Petr Kopáček.

Částečná změna legislativy nastane až od 1.července letošního roku. Od tohoto data bude tato povinnost platit pro všechny novostavby, tedy rodinné domy, byty a další typy staveb určené pro ubytování osob. „Ani po tomto datu ale nebude tato povinnost platit pro dříve postavené objekty,“ doplnil Kopáček.

Prodejci záměrně matou veřejnost

Rozhodující přitom bude, kdy začaly práce na samotném stavebním projektu. Začnou-li tedy například přípravné práce před začátkem července, tato podmínka se na ně vztahovat nebude. Uživatelé stávajících bytů a domů si tak požární hlásiče pořizovat nemusí.

„Tvrzení opaku je záměrným matením veřejnosti. Současné objekty postavené před 1. červencem 2008 budou muset být vybaveny požárními hlásiči pouze tehdy, pokud stavba či její část projde v budoucnu významnými stavebními úpravami,“ upřesnil mluvčí.

Proč mít doma požární hlásiče?
Požární hlásiče představují vyzkoušený, efektivní, na údržbu nenáročný a finančně dostupný prostředek prevence, který zajišťuje včasné zjištění požáru v kteroukoliv denní či noční hodinu.
Ze zkušeností záchranářů plyne, že právě včasné zjištění požáru je rozhodující pro záchranu lidských životů a požární hlásiče, které dokáží požár včas detekovat a upozornit na něj uživatele domácnosti, tak výrazně zvyšují šance na přežití.
Nebezpečí hrozí zejména v noci, kdy lidé spí a není nikdo, kdo by si požáru včas všiml a zalarmoval ohrožené osoby. I malý požár dokáže po pár minutách zaplnit byt vysoce toxickými zplodinami, které již při několika vdechnutí způsobují smrt člověka.
Zdroj: GŘ HZS ČR

Obvyklá cena automatického požárního hlásiče se pohybuje v řádech stovek korun. Nabídky na prodej hlásičů za tisíce korun tyto běžné ceny výrazně překračují.

Hasiči denně v průměru vyjíždějí k sedmi požárům v domácnosti, denně je při nich zraněn alespoň jeden člověk a smrt člověka si požáry v domácnostech vyžádají alespoň jednou týdně.

Požáry v soukromých domácnostech mají nejtragičtější důsledky. V roce 2007 hasiči zasahovali u celkem 2 513 požárů v domácnostech – zemřelo při nich 53 lidí (42,4 % z celkového počtu úmrtí při požárech) a bylo zraněno dalších 445 lidí (45,6 % z celkového počtu zranění při požárech).

Požáry v domácnostech a jejich následky
Rok20032004200520062007
Počet požárů2 9632 6162 6142 6312 513
Usmrceno osob6674747953
Zraněno447420424398445
Zdroj: GŘ HZS ČR

Anketa

Máte domácnost vybavenou požárním hlásičem?
Ano, už delší dobu
11,3 %
Ne, ale uvažuji o jejich pořízení
34,2 %
Ne, přijde mi to zbytečné
54,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1007 čtenářů.

Používání požárních hlásičů ve světě

Ve vyspělých státech jako například  USA, Švédsko, Anglie je požární hlásič na rozdíl od ČR naprosto běžným vybavením domácnosti. Povinnost vybavit si domácnost požárními hlásiči existuje hned v několika členských zemích EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám