Hlavní obsah

Podvodníci se nabourají do komunikace firem a mění čísla účtu na fakturách, varuje policie

Praha

Pražská policie upozorňuje firmy, aby byly obezřetné před podvodníky, kteří se dokážou nabourat do jejich e-mailů a komunikace. Následně totiž změní číslo účtu, na němž firmy proplácejí faktury. Jedna ze společností takto přišla o sedm milionů korun.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Policie hovoří o sofistikovaném způsobu, jenž hackeři používají, a jejich odhalení je velmi těžké.

Podvodníci nejprve získají přístup do e-mailových schránek a sledují komunikaci firmy a vyčkávají. Akce přichází, když chce firma proplatit nějakou fakturu.

Podvodníci se vydávali za manažery. Z firem vylákali miliony

Krimi

„Firmě pošlou z e-mailu, který je podobný tomu, ze kterého spolu firmy komunikují, informaci, že došlo ke změně čísla účtu, na nějž mají platbu směřovat. Této změně čísla účtu většinou odesílatelé peněz nemají důvod nevěřit, jelikož to bývají dlouholetí obchodní partneři,“ popsal mluvčí policie Jan Daněk.

Jenže je to podvod a peníze putují hackerům. Vyšetřování komplikuje nejen nedohledatelnost podezřelých, protože útoky směřují z afrických zemí, ale také pozdní ohlášení případů. Na neproplacené faktury se přijde třeba i v řádech týdnů.

Podvodníci a hackeři se zaměřují na koronavirové pasy

Bezpečnost

„Jedna česká firma tímto způsobem pachatelům zaslala téměř sedm milionů korun, o které přišla,“ upozornil Daněk s tím, že policie již eviduje více takových případů. Získání peněz zpět je téměř nemožné.

Policie radí, aby firmy při změně bankovního účtu tuto informaci ověřovaly, nejlépe telefonicky. Na mailový dotaz mohou odpovědět podvodníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám