Hlavní obsah

Podvod za 130 milionů. Český žadatel měl 10 let sát z EU dotace na smyšlené projekty

– Praha
Novinky, kub

Tři lidi a stejný počet firem obvinili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v kauze údajného podvodu kolem dotací z Evropské unie (EU). Podle vyšetřovatelů hlavní organizátor pomocí offshore firem vytvářel fiktivní nabídky a výběrová řízení. Detektivové tvrdí, že od roku 2011 měl vysát z evropských fondů na 130 milionů korun.

Foto: Policie ČR

Policie v kauze údajného dotačního podvodu zajistila přes tisíc modelů železničních vláčků v mnohamilionové hodnotě.

Článek

O případu v pátek informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Vyšetřování podle něj odstartovalo trestní oznámení ministerstva financí z letošního ledna týkající se podezřelých okolností jednoho dotačního projektu za zhruba 20 milionů korun.

Následujícím prověřováním ale policisté podle mluvčího záhy přišli na to, že se jim na stůl dostala mnohem větší kauza.

Firmy čerpaly milionové dotace na školení zaměstnanců, která nikdy neproběhla

Krimi

„Podle našich závěrů měl žadatel od roku 2011 do současné doby v 17 případech na smyšlené vědecké projekty postupně vyčerpat z rozpočtu Evropské unie a ze státního rozpočtu České republiky dotace ve výši téměř 130 milionů korun a dalších 130 milionů korun se pokusil vylákat. Na vytváření fiktivních podkladů se měly podílet i další dvě osoby,” uvedl Ibehej.

Foto: Policie ČR

Policie v kauze údajného dotačního podvodu zabavila obviněnému například bagr

Policie v kauze obvinila tři lidi z poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu, hlavní podezřelý je navíc obviněn z praní špinavých peněz. Stíhání se týká ještě tří firem, u dvou se jedná rovněž o legalizaci výnosů z trestné činnosti a jedna firma má k tomu policií sděleno ještě podezření z dotačního podvodu.

Soud poslal hlavního obviněného do vazby, ostatní jsou stíháni na svobodě. V případě soudu jim může hrozit až 10 let vězení.

Europarlament: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert by měl vrátit sporné dotace

Evropa

„K vylákání dotací měl obviněný muž založit řadu offshore společností, které ve skutečnosti sám ovládal. Pomocí nich měl vytvářet fiktivní nabídky a výběrová řízení. Získané prostředky z dotací pak měl postupně převádět na účty offshore společností, ke kterým měl dispoziční právo. V průběhu prověřování nebyly kromě zisku z dotací zjištěny žádné jiné příjmy této osoby,” upřesnil mluvčí.

Foto: Policie ČR

Policie u obviněného zajistila modely vláčků v milionových hodnotách

Většinu financí získaných z dotací měl muž použít pro své soukromé účely, zejména na investice do nemovitostí i movitého majetku. Kriminalisté v rámci vyšetřování zajistili věci a peníze na bankovních účtech za více než 60 milionů korun.

Krkonošská dotační kauza kolem lanovky na Sněžku: Policie navrhla obžalobu

Krimi

„Mimo jiné došlo k zajištění více než tisícovky modelů železničních vláčků (v mnohamilionové hodnotě), automobilů či bagru,” zmínil Ibehej.

Vzhledem k původu peněz (zdroje EU) převzala dozor nad prověřováním evropská pověřená žalobkyně Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO).

Foto: Policie ČR

Kriminalisté při domovních prohlídkách zabavili obviněnému také automobily

„Jedná se o první takto realizovaný případ v České republice ve spolupráci s EPPO, kdy byla navázána rychlá a konstruktivní spolupráce,” dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám