Hlavní obsah

Podnikatel unesený v Nice byl zavražděn, potvrdili žalobci. Motivem byly peníze

Právo, Radim Vaculík

Městské státní zastupitelství v Praze v pondělí potvrdilo informace Práva z minulého týdne, že pražský podnikatel Petr Vlach (72), který zmizel počátkem března ve francouzském Nice, byl skutečně unesen a poté zavražděn.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přestože policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zatím o případu stále mlčí a chce informace podle mluvčího Pavla Hantáka poskytnout až během týdne na brífinku, Právu se podařilo získat podrobnosti o této kauze.

„Bylo obviněno celkem pět mužů, a to z trestných činů zbavení osobní svobody, vydírání a také z vraždy. Všichni už skončili ve vazbě,“ řekla v pondělí Právu mluvčí městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Na dotaz redakce, zda jsou dotyční muži obvinění přímo z vraždy, a nikoli jen z jejího pokusu, potvrdila, že ano. To tedy znamená, že Vlacha ve Francii zřejmě někdo z jeho krajanů opravdu zastřelil, jak už Právo informovalo v sobotu. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný Petr Vlach

Policie má podle zjištění redakce podezření, že vykonavatelem činu měl být jeden ze dvou bratrů ze Zlína (41 a 43), známých v tamním podnikatelském prostředí i podsvětí. Právě on údajně Vlacha vyzvedával na letišti v Nice, unesl a poté usmrtil.

Šlo o peníze

Zenklová sice zatím odmítla komentovat, kdo a odkud jsou všichni obvinění, nechtěla ani přiblížit jejich národnost, nicméně doplnila, že hlavní roli v celém případu hrály peníze. „Motiv činu byl pravděpodobně finanční,“ přiblížila mluvčí.

To tedy znamená, že by obviněným mohlo hrozit v přísnějším odstavci (kvůli finančnímu prospěchu) patnáct až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest.

Zenklová také uvedla, že policie prověřuje i možnou spojitost Vlachova případu s kauzou jiného pražského podnikatele Jana Moťovského, který zmizel rovněž v Nice už v roce 2008 a byl již soudně prohlášen za mrtvého.

„Zatím ale nejsou žádné poznatky, které by tuto souvislost prokazovaly a u některých z těch obviněných je vyloučena,“ podotkla mluvčí žalobců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám