Hlavní obsah

Podnikatel se měl pokusit podplatit libereckého lídra KSČM

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Policie vyšetřuje pokus o podplacení krajského ředitele záchranné služby v Libereckém kraji Stanislava Mackovíka, který je jedničkou komunistické kandidátky pro parlamentní volby. Nabídku měl údajně dostat od libereckého podnikatele, který byl sponzorem Hnutí Změna.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedení Změny oznámilo, že sponzorský dar 30 tisíc už podnikateli Tomáši Absolonovi vrátilo. Podnikatel je manžel Kateřiny Absolonové, předsedkyně zastupitelského klubu Změna pro Liberec.

Liberecký okresní státní zástupce Petr Hořín sdělil Právu, že vyšetřování se týká výběru nového operačního střediska krajské záchranky v Liberci. „Panu Mackovíkovi byl jednou osobou nabídnut úplatek za to, že bude při výběru nového sídla liberecké záchranky protežovat nemovitosti té osoby jako nejvhodnější,“ řekl Hořín s tím, že člověk, který korupční nabídku zhruba před dvěma měsíci učinil, byl již obviněn ze zločinu podplácení, za což mu hrozí až šestiletý trest vězení.

Podle ČTK činila výše nabízené částky 100 000 korun.

Šéf Změny Jan Korytář zdůraznil, že byť by ke korupčnímu jednání skutečně došlo, nedopustil se jej žádný z členů hnutí. „Nemám žádný vliv na příbuzné našich členů. Nikdo ze Změny s tím nemá nic společného,“ prohlásil Korytář a dodal: „Máme trochu podezření, jestli to nebyla ze strany pana Mackovíka trochu provokace nás do toho zatáhnout.“

Mackovík spekulace o provokaci považuje za absurdní. Právu potvrdil, že mu byla učiněna korupční nabídka, načež se hned obrátil na policii. Vadí mu, že Změna případ vytáhla na světlo. „Podepsal jsem mlčenlivost, vůbec bych to před volbami nevytahoval. Změna mě chce poškodit,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám