Hlavní obsah

Podezřelý z vraždy v prodejně Chytrý kuřák už je v policejní cele

– Jihlava
Právo, Jana Pechová

Údajného vraha prodavače z jihlavské prodejny elektronických cigaret zajistila policie ve čtvrtek dopoledne v jedné z brněnských ubytoven. Dosud netrestaného 55letého muže podle policistů nejspíš postupně dohnala k vraždě frustrace z nakupených osobních problémů.

Foto: Policie ČR

Obviněný z vraždy v Jihlavě na kamerových záznamech v době, kdy se po něm pátralo.

Článek

O úspěšném závěru pátrání, s nímž vysočinské mordpartě pomáhala i veřejnost z celé republiky, v pátek informoval šéf krajské kriminálky Pavel Kubiš.

Že 60letý prodavač, kterého o den později objevila kolegyně, nezemřel v pátek 13. března v práci nešťastnou náhodou, potvrdily o čtyři dny později závěry pitvy. Vytipovat pachatele či aspoň důležitého svědka ze záběrů desítek kamer umístěných na rušných ulicích poblíž centra a dát mu jméno znamenalo prověřit tisíce podnětů, včetně informací od lidí z celého Česka, kteří reagovali na vyhlášené pátrání.

„O koho jde, jsme víceméně věděli jen několik hodin po zveřejnění záběrů kamer a vytipovanou totožnost nám veřejnost potvrdila,“ konstatoval šéf kriminálky s velkým díkem za to, že lidé nejsou lhostejní.

Neměl na zaplacení

Muž s trvalým bydlištěm v Brně žil podle něj v Jihlavě dlouhodobě a pracoval u bezpečnostních agentur. Bezúhonný samotář ale přišel o práci a dostal se do ekonomických potíží. Do Jihlavy se podle svého vyjádření vrátil zpeněžit některé osobní věci, a to včetně nelegálně držené pistole menší ráže. S tou se dostavil i v inkriminovaný den do prodejny, v níž býval pravidelným zákazníkem s věrnostní kartou.

Kuřák elektronických cigaret si totiž na její adresu objednal atypické zboží za několik tisíc korun, ale na jeho zaplacení neměl. Už den předtím, ale i během osudného pátku se prodavači při opakovaných návštěvách různě vymlouval, proč u sebe v danou chvíli nemá na zaplacení. To pak vyvrcholilo večer před zavírací dobou, kdy se objednané věci pokusil odcizit a prodavač ho při tom přistihl. Následnou potyčku se muž rozhodl vyřešit s pomocí zbraně, kterou měl u sebe. Poté vzal zboží a několik tisíc korun tržby a vrátil se do Brna.

Muž měnil vizáž

„Když zjistil, že po něm policie pátrá, zásadně změnil vizáž. Předtím výrazně zarostlý muž si oholil plnovous i hlavu,“ popsal Pavel Kubiš. Policie ale již věděla, na které ubytovně se muž schoval před světem, a tak černý Petr překvapení zůstal plně na straně pachatele. K činu se doznal a expertům nyní zbývá jen ověřit pravdivost jeho výpovědi.

„Troufám si tvrdit, že důkazů máme dost, aby vyšetřování vedlo ke zdárnému konci,“ uzavřel Pavel Kubiš. Za vraždu s úmyslem zajistit si hmotný prospěch může obviněného soud potrestat 15 až 20 lety ve vězení, případně výjimečným trestem: další obvinění z nedovoleného ozbrojování mu přitom rozhodně situaci neulehčí. V tuto chvíli čeká na rozhodnutí soudu o uvalení vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám