Hlavní obsah

Mladík pobodal v Praze na ulici dva lidi. Byl nepříčetný, rozhodl soud

Právo, Novinky, Marek Bádal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovnou do ochranné léčby půjde devatenáctiletý Ukrajinec Vladyslav Jurij Kyryliv, který v létě na pražském sídlišti Stodůlky pobodal dva náhodné kolemjdoucí. Mladík podle znalců trpí těžkou duševní poruchou a v době činu nebyl příčetný. Rozhodl tak pražský městský soud.

Muž obviněný z pobodání dvou lidí ve StodůlkáchVideo: Novinky

 
Článek

„Obviněnému se ukládá psychiatrické a protitoxikomanické léčení formou ústavní,“ uvedla soudkyně Hana Chaloupková.

Kyrylivova vina byla podle státní zástupkyně Jany Murínové prokázána a trestní stíhání proti němu pro dvojnásobný pokus o vraždu bylo vedeno důvodně a zákonně. Protože ale měl v době činu kvůli své duševní poruše zcela vymizelé rozpoznávací i ovládací schopnosti, bylo stíhání pravomocně zastaveno. Kyryliv totiž nebyl příčetný, a tak ani trestně odpovědný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladyslav Jurij Kyryliv, který v létě pobodal dva lidi v pražských Stodůlkách.

Ochranné léčení ústavní formou navrhlo městské státní zastupitelství na základě vyšetření mladíka znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Ti u něj zjistili, že trpí paranoidní schizofrenií.

Policie obvinila 18letého cizince z pokusu o vraždu, pobodal dva lidi na ulici ve Stodůlkách

Krimi

Podle primáře Vlastimila Tichého jde o závažné onemocnění, které zásadním způsobem ovlivňovalo jednání obviněného. Mladík trpěl bludy a halucinacemi. Původně byl umístěn do vazby, z té byl ale propuštěn a převezen do psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích, kde podstupuje léčbu.

„Detenci nenavrhujeme proto, že tam předtím neměl žádný trestný čin. Za druhé je tam psychóza, která nebyla léčená, a je tam naděje. Už uváděl, že ani nemá hlasy a bludy, takže se zdá, že ta léčba je správně nastavená,“ řekl soudu Tichý.

Je třeba dát obviněnému šanci
státní zástupkyně

Podle znalců je porucha léčitelná a je naděje na jeho zařazení do běžného života. Proto Murínová nenavrhovala pro mladíka detenci. „Je třeba dát obviněnému šanci,“ podotkla státní zástupkyně.

BEZ KOMENTÁŘE: V pražských Stodůlkách byli pobodáni dva lidéVideo: Novinky

I přesto ale znalci uvedli, že míra možnosti Kyrylivovy resocializace se zatím nedá určit. Soud proto délku léčby nechá na zdravotnickém zařízení, které může maximálně po dvou letech požádat o přezkum důvodnosti trvání léčby.

Kyryliv přiznal, že užíval pervitin a marihuanu. Ta může působit jako spouštěč psychózy. V době činu ale pod vlivem drog ani alkoholu nebyl. Nepřipadala tak v úvahu ani právní kvalifikace opilství, kdy je pachatel souzen i přes svou nepříčetnost, protože se do ní dostal sám. Mladíkův obhájce Jiří Schüller proti návrhu státního zastupitelství nic nenamítal.

„Klient souhlasí s ochranným léčením, nejsme v rozporu s tím, co přednesla paní státní zástupkyně,“ řekl Schüller.

Obhájce: K činu nemuselo dojít

Mladík letos v srpnu pobodal v pražských Stodůlkách dva starší lidi, kteří s vážnými zraněními skončili v péči lékařů. Kyryliv zaútočil mezi zaparkovanými auty v Neústupného ulici a pak utekl.

Přivolaní policisté po něm okamžitě začali pátrat v okolí. Pár set metrů od místa útoku si podezřelého muže jeden z policistů všiml, že jde o útočníka, mu potvrdil jeden ze svědků. Když mladík na výzvu policisty nereagoval, museli ho zpacifikovat. Našli u něj i nůž, kterým útočil.

O dva dny později Kyryliva policie obvinila z pokusu o vraždu. Kyryliv se u soudu, který rozhodoval o jeho ochranném léčení, k útoku odmítl vyjádřit.

Kyrylivovův obhájce u soudu uvedl, že se jeho klient před činem svěřil své matce, že „chce sám sobě způsobit smrt“. Matka proto zavolala do Bohnic, byla prý ale telefonicky odmítnuta. Podle advokáta tak k činu vůbec nemuselo dojít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám