Hlavní obsah

Po zmizelé dívce se stále bezúspěšně pátrá

Právo, Novinky, ČTK, tyš, ján

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Třináctiletá dívka, která žila v rodině týraného sluchově postiženého chlapce z Kuřimi, utekla v noci na sobotu z brněnského Klokánku. Po dívce, o níž původně média informovaly jako o mentálně postižené, pátrá policie, autohlídky i vrtulník. Právu to řekla mluvčí brněnské policie Andrea Procházková. Pracovníci Klokánku tvrdí, že dívce může jít o život.

Článek

Po dívce z Kuřimi, která v noci z pátku na sobotu zmizela z brněnského Klokánku stále bezúspěšně pátrají desítky policistů, kriminalistů i řidičů městské hromadné dopravy. V sobotu odpoledne navíc musel být převezen do nemocnice týraný osmiletý chlapec Ondra. V Klokánku, který slouží jako první pomoc týraným dětem, tak zůstal pouze jeho starší bratr Jakub. "Stav dítěte je stabilizovaný," řekla Právu mluvčí brněnské Fakultní nemocnice Anna Nesvadbová.

Dívku do Klokánku dovezli společně s dvěma sourozenci, které jejich matka týrala. Přemístění těžce snášela. "Dívka se v noci protáhla úzkým otvorem v okně, tzv. ventilačkou. Otázkou je, zda-li jí někdo nepomohl," řekla Právu Ditta Pokorná, vedoucí Klokánku, který poskytuje první pomoc týraným dětem. Podle ní zkoušejí policisté holčičku najít i pomocí termovize. Pátrají nejen v Brně, ale také v Kuřimi.

Dívka utekla po půlnoci ventilačním okénkem. Ještě v pátek večer ale nic nenaznačovalo, že by se k útěku chystala, uvedla pracovnice Klokánku. "Ve stavu, ve kterém byla, by naše zařízení sama nejspíš neopustila," tvrdí Ditta Pokorná z Klokánku. Domnívá se proto, že ji někdo mohl pomoci z venku. Oba chlapci, s nimiž vyrůstala, v Klokánku zůstali.

Rodiče dívky se zatím nepodařilo kontaktovat, nejsou známi, uvedl policejní mluvčí.

Dívka žila v rodině týraného chlapce

Na otřesný případ týrání se přišlo ve chvíli, kdy soused odhalil, že matka z Kuřimi svazovala nejmladšího, osmiletého syna ve sklepě. [celá zpráva] Třicetiletá žena poté skončila ve vazbě. Dívka byla ženě svěřena do opatrovnické péče, chlapci jsou její vlastní synové. To, že nejhůře ze všech tří dětí je na tom právě dívka, připustila Pokorná už dříve.

K dívce dokonce muselo v pátek přijít konzilium lékařů a psychiatrů.  "Dívka bude potřebovat absolutní klid a pomoc odborníků," řekla v pátek vedoucí centra Klokánek Dita Pokorná.

Děti jsou centru Klokánek "zatím svěřeny na základě předběžného opatření, nyní musí začít intenzívní vyšetřování, aby se zjistilo, kdo všechno o týrání věděl. Týrání totiž bylo možná velice dlouhodobé, nedovedu si představit, že o něm nikdo nevěděl," řekla Pokorná.

"O děti projevili zájem jejich příbuzní, pokud by policie a soud v budoucnu zjistily, že o nelidském zacházení opravdu nevěděli, může se stát, že dostanou děti do péče. To je ale nyní velice předčasné říct. Zatím musí děti zůstat v neutrálním prostředí u nás, abychom mohli začít hojit jejich rány a aby vyšetřování nic nenarušilo," dodala. 

Policisté vyšetřují, zda nebyly týrány i další dvě děti

Policisté se však nedomnívají, že by její současný psychický stav byl následkem špatného zacházení ze strany matky. Obviněná se k tomu, zda kromě osmiletého hocha byli týráni i ostatní dvě děti, nevyjádřila. Otázkou se zabývají kriminalisté. Podle mluvčí ale z prvotních výsledků vyšetřování nevyplývá, že děti byly týrány.

Matce, která dálkově studuje sociální pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně, za týrání svěřené osoby hrozí až osm let vězení. V pátek byla vzata do vazby [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám