Hlavní obsah

Po ženě střílel z revolveru, dostal 13 let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Za pokus zavraždit družku odsoudil v úterý plzeňský krajský soud Plzeňana Václava Gereviče (50) jako zvlášť nebezpečného recidivistu na 13 let do vězení. Rozsudek zatím nenabyl právní moci, neboť se žalovaný na místě proti rozsudku odvolal.

Článek

K činu, za který byl Gerevič souzen, došlo 18. srpna loňského roku kolem 20.30 hodin v bytě, kde žil se svou o pět let mladší družkou. Poté, co Gerevič přišel domů po celodenním popíjení alkoholu s kamarády a přivedl s sebou jinou ženu, došlo mezi druhy k hádce vyprovokované žárlivostí družky.

Po této prudké výměně názorů vytáhl obžalovaný revolver a pětkrát trefil poškozenou. Jedna z ran zasáhla i stehenní tepnu, a nebýt rychlé lékařské pomoci, žena by vykrvácela.

"Podle soudu byla střelba cílená, směřovaná přímo na ženu. Gerevič, který nepopřel, že by nestřílel, však odmítl, že by chtěl družku úmyslně zabít. Podle jeho slov střílel bezmyšlenkovitě a poškozená se mu do střelby jenom připletla," připomněl v odůvodnění předseda senátu Tomáš Bouček.

Jak dále uvedl, důkazní situace nebyla jednoznačná. Při střelbě byly přítomny tři osoby - Gerevič, poškozená a svědkyně, kterou obžalovaný do bytu přivedl.

Podivná výpověď přítelkyně

"Zatímco žalovaný s poškozenou vypovídali a popisovali situaci shodně, že šlo o náhodné zásahy, svědkyně uvedla, že pistoli Gerevič vytáhl už při slovním konfliktu mezi druhy a střelil do ruky poškozené. Z další střelby tedy vyplývá, že šlo o úmysl. Je také zcela nepravděpodobné, že by poškozená, tak jak sama před soudem uvedla, slyšela nejdříve střelbu, pak vstoupila do prostoru, kde se střílelo, aby druha uklidnila, byla postřelena, a když se na chvíli schovala, vstoupila sem znovu," dodal.

Navíc podle expertů z oboru balistiky bylo vyvráceno, že muž vystřílel jen jeden zásobník. Je zřejmé, že znovu cíleně zbraň nabil, neboť zásobník je jen na devět nábojů, na místě činu a v těle poškozené jich ale bylo nalezeno více.

"Podle názoru soudu je věrohodnější výpověď svědkyně. Z výpovědi poškozené je totiž zřejmá snaha vylepšit postavení obžalovaného, jehož má tato stále ráda," doplnil Bouček.

Žalovanému přitížil i fakt, že se jednalo o recidivistu, který od roku 1980 nikde nepracoval a vlastně byl až dosud skoro stále ve výkonu trestu. Poslední trest si přitom odpykal před třemi lety. O Gerevičově odvolání bude nyní rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám