Hlavní obsah

Únik merkaptanu trápí Havířov a Ostravu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov
Aktualizováno

Kvůli zdravotním problémům po vdechnutí merkaptanu, který ve čtvrtek unikl v oblasti mezi Ostravou a Havířovem, lékaři ošetřili již několik lidí. Jednala i bezpečnostní rada města, původ úniku stále není zjištěn.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zápach jako první údajně ucítili ve čtvrtek na Zárubku, následně byl hlášen například z Horních Datyní, z Havířova a z Prostřední Suché, takže je pravděpodobné, že mohl uniknout z některého z ostravských průmyslových provozů. Zápach v některých lokalitách přetrvával ještě v pátek odpoledne.

Mluvčí ostravského inspektorátu ČIŽP Jana Jandová potvrdila, že jde skutečně o merkaptan, což je plyn na bázi síry, který se přidává do výbušného zemního plynu pro snadnější možnost detekce. Původce úniku není stále znám a inspekce po něm stále pátrá.

Havířovem se rozšířil zápach, radnice doporučuje nevětrat

Krimi

Jak sdělil mluvčí záchranky Lukáš Humpl, nejprve byli v poledne záchranáři voláni ke dvěma dívkám v prostorách střední školy v Prostřední Suché. „Patnáctiletá a o dva roky starší pacientka udávaly nevolnost, závratě a dechové obtíže, projevil se u nich prekolapsový stav. Následně byla další posádka vyslána do havířovského gymnázia, kde na hřišti zkolabovala šestnáctiletá dívka. Podle svědků byla chvíli v bezvědomí, se záchranáři však již komunikovala,“ uvedl Humpl. Všechny tři dívky byly po ošetření přepraveny do havířovské nemocnice.

Záchranáři vyjížděli ve stejné době také k šestadvacetiletému muži, kterému se udělalo nevolno v Havířově před domem na ulici. „Tohoto pacienta bylo možno po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče ponechat doma, jeho transport do zdravotnického zařízení nebyl nutný,“ dodal Humpl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám