Hlavní obsah

Po výbuchu v paneláku se pohřešují tři děti a dva dospělí, potvrzena jedna oběť

Právo, Novinky, ČTK, mif, tom
Frenštát pod Radhoštěm
Aktualizováno

Výbuch plynu ve Frenštátě pod Radhoštěm v neděli zcela zdevastoval panelový dům, potvrzena je jedna oběť, pět dalších lidí se pohřešuje, z toho tři děti a dva dospělí. Exploze domem otřásla časně ráno před čtvrtou hodinou ráno a následně vypukl požár. Není vyloučeno, že výbuch někdo způsobil úmyslně.

Výbuch plynu ve Frenštátu pod RadhoštěmVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Hasiči i policisté budou odklízet a prohledávat sutiny po celou noc. Nikoho z pěti pohřešovaných dosud nenašli. „Stále probíhá postupné odklízení propadlých stavebních konstrukcí bytového domu. Na místě zasahují hasiči ve spolupráci s Policií ČR a budou prověřovat i pomocí psovodů se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání osob zavalených sutinami, zda se pod sutinami nacházejí či nenacházejí pohřešované osoby,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub.

Původní zpráva o dvou obětech byla zdvojená, upřesnil krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý. Dům byl explozí zdevastován a podle velitele zasahujících hasičů Jana Němečka ho čeká demolice. Ještě před tím se ale hasiči snaží budovu zpevnit, aby do ní mohli vstoupit policisté a ohledat sutiny. V objektu už byli kynologové, ale nikoho nenašli.

Příčina výbuchu není zatím známá. Verzí je několik, pracuje se i s variantou, že se jednalo o úmysl. Případ si převzalo krajské policejní ředitelství v Ostravě.

Odklízení sutin domu po výbuchu plynuVideo: Právo

Výbuch zranil 11 lidí

„Strašně řvali a chtěli ven. Celá chodba byla v plamenech. Všechna okna jsou vymlácená, vyrvaná z pantů ven... Takovou ránu jsem ještě neslyšel, to si nedovedete představit,“ uvedl svědek události Josef Nárožný, který bydlí v domě naproti.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Panelový dům ve Frenštátě po výbuchu plynu.

Na místě je 11 zraněných. „Žena s vážnými popáleninami druhého až třetího stupně na přibližně 60 procentech těla byla ošetřena a předána na popáleninové JIP Fakultní nemocnice Ostrava. Na popáleninové centrum byl předán rovněž osmatřicetiletý muž s popáleninami obličeje, břicha, hrudníku a končetin,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Panelový dům ve Frenštátě po výbuchu plynu.

Jedním ze zraněných je i dobrovolný hasič. "Ten je mimo ohrožení života. Utrpěl popáleniny a zřejmě zranění hlavy a hrudníku," konstatoval Humpl s tím, že hasič byl převezen na popáleninové centrum fakultní nemocnice v Ostravě.

„Tamtéž byly transportovány ještě tři děti, a to ve věku mezi čtrnácti a sedmnácti lety. Všechny byly při vědomí a utrpěly popáleniny v oblasti končetin, v jednom případě šlo pak o nadýchání kouřem,“ doplnil Humpl.

Evakuováni byli i obyvatelé okolních domů

Kolik je pohřešovaných osob, zatím záchranáři neupřesnili. "Nevíme, jestli jsou třeba v zaměstnání, nebo mohou být na rekreaci," řekl policejní mluvčí Zbyněk Tomšík. Na místě je nyní i policejní kynolog se psem - specialistou na vyhledávání pohřešovaných osob.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Panelový dům ve Frenštátě po výbuchu plynu.

O domov přišly v okamžiku přibližně tři desítky obyvatel domu na ulici 6. května v centru města, evakuováni byli i lidé z okolních domů. Náhradní ubytování našli na ubytovně střední školy ve Frenštátě.

Neštěstí podle Tomšíka s největší pravděpodobností způsobil výbuch plynu v prvním patře čtyřpodlažního domu v centru města. Dům, v němž je šest bytů, byl silně poškozen. Dopoledne dvě jeho stěny strhli, jedna z nich při pádu lehce poškodila vedlejší dům.

Příčiny výbuchu jsou zatím předmětem šetření. Podle informací hasičů budou záchranářské práce a odklízení následků výbuchu pokračovat až do večerních hodin.

Výbuchy plynu s oběťmi za posledních deset let
11. června 2003 - Dva manželé a jejich dvouleté dítě se udusili při požáru rodinného domku v Praze 4-Spořilově. Oheň se rozšířil po výbuchu plynu, který unikal z karmy.
21. června 2004 - Výbuch plynu v činžovním domě v brněnské Tržní ulici si vyžádal čtyři oběti. Přímo v troskách zemřela šestašedesátiletá žena a čtyřletá holčička, v nemocnici další žena a muž.
28. října 2004 - V bytě na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně vybuchla propanbutanová láhev. Zemřel třiatřicetiletý muž.
22. srpna 2005 - V obci Zlosyň u Veltrus ve sklepě rodinného domu vybuchla desetikilogramová plynová bomba. Výbuch zasypal dva muže, jeden z nich zemřel.
17. října 2005 - Při výbuchu plynu a požáru domku v Libodřicích na Kolínsku zemřel roční chlapec. Popálena byla matka a další dítě.
18. února 2006 - Při výbuchu plynu v restauraci U Arbesa v přízemí obytného domu v Praze 5 zemřeli dva muži, čtyři lidé utrpěli zranění.
20. dubna 2006 - Explozi plynu a požár v rodinném domě v Paskově na Frýdecko-Místecku nepřežila pětačtyřicetiletá majitelka vily.
25. srpna 2006 - V bytě v Pelhřimovské ulici v Praze 4 po výbuchu plynu a následném požáru zemřeli dva lidé.
23. května 2008 - Při explozi metanu přišel o život pracovník čističky odpadních vod v Roztokách u Prahy.
16. listopadu 2008 - Jednoho mrtvého a šest zraněných si vyžádal výbuch plynu v Hradci Králové ve Střelecké ulici.
27. října 2009 - Výbuch propanbutanové láhve v kuchyni restaurace Za mostem v Brně-Štýřicích si vyžádal život čtyřiapadesátileté ženy.
27. ledna 2010 - V domku v Uherském Brodě na Slovácku vybuchl plyn. Uvnitř objektu byl nalezen mrtvý čtyřiatřicetiletý muž.
22. září 2011 - Při výbuchu v ulici U Šamotky na hranici Liberce a Jablonce nad Nisou přišla o život dvaadvacetiletá žena. Policie vyloučila spekulace o tom, že v domě explodovala varna pervitinu a přiklonila se k tomu, že šlo o výbuch plynu.
17. února 2013 - Výbuch plynu v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku má dvě oběti. Zraněno bylo 11 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám