Hlavní obsah

Po útoku v Moskvě hlídají česká letiště i odstřelovači

• Aktualizováno
Novinky, Petr Nový, Radim Vaculík

V souvislosti s bombovým útokem na moskevském letišti přijala česká cizinecká policie na mezinárodních letištích zvýšená bezpečnostní opatření. Policisté od pondělního odpoledne posílili hlídky na mezinárodních letištích, kde se soustřeďují zejména na spoje s Ruskem.

Článek

„Nasazení se týká zejména specialistů na výbušniny, psovodů se služebními psy cvičenými na vyhledávání výbušnin a odstřelovačů. Pozornost je na letištích věnována jak odbavení osob a zavazadel do a z těchto destinací, tak dění na veřejných prostranstvích,“ řekla mluvčí cizinecké policie Barbora Kudláčková.

Opatření mají podle policie preventivní charakter a cestujících by se neměla nikterak dotknout. „Nicméně bezpečnostní situace bude ze strany cizinecké policie průběžně vyhodnocována a budou přijímána potřebná opatřením,“ doplnila Kudláčková.

Zapojena je i BIS

Na letišti hlídá i Bezpečnostní informační služba. (BIS) „V této chvíli ale nemáme žádné informace o tom, že by hrozilo nějaké okamžité, bezprostřední riziko. Pracovní režim služby je dlouhodobě nastaven na vysoký stupeň pozornosti. Monitorování letišť a toho, co se tam odehrává, patří k naší práci, v oblasti terorismu je to i priorita,“ uvedl mluvčí BIS Jan Šubert.

Na letišti podle něj začíná každý bombový útok v letadle, proto je jejich kontrola pro BIS tak důležitá. „Sledujeme je velice bedlivě,“ doplnil Šubert.

Podle informací Práva neměla BIS žádné poznatky či podezření o tom, že teroristé chystali útok na moskevské letiště Domodědovo.

Šubert dodal, že kontrarozvědka nijak zásadně neposílila kvůli nynějším kontrolám letišť svou službu, protože je už prý delší dobu více než ostražitá.

Souvisí to s celou řadou upozornění, která jsme obdrželi před několika měsíci, například od Američanů a dalších, že by se v Evropě mohl nějaký útok odehrát. V kontextu s těmito varováními je proto režim služby nastaven dlouhodobě na vysoký stupeň pozornosti,“ poznamenal Šubert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám