Hlavní obsah

Po požáru v Kopřivnici policie stíhá dva lidi. Vyráběli načerno cigarety

Právo, Aleš Honus

V jedné z několika výrobních hal v Kopřivnici, které před více než dvěma týdny zachvátil rozsáhlý požár, se nacházela nelegální linka na výrobu nezdaněných cigaret. Zjistil to deník Právo. Při požáru shořely jak balicí stroje, tak velké množství skladovaného tabáku i hotových cigaret. Ve věci již padla první dvě obvinění.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na místě zasahovali hasiči z širokého okolí.

Článek

Podle dostupných informací zde docházelo k rozsáhlým daňovým únikům v řádech miliónů korun. Vzhledem k současnému stadiu vyšetřování ale policie ani celníci nemohou být konkrétnější.

Případ vyšetřuje policie v součinnosti s Generálním ředitelstvím cel. Kriminalisté krátce po požáru zadrželi hned dva lidi, kteří linku v pronajaté hale provozovali.

„Vrchní komisař zahájil trestní stíhání dvou osob pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby v souvislosti s podezřením ze zkrácení spotřební daně ve výši několika miliónů korun při nelegální výrobě cigaret,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Požár haly v centru KopřivniceVideo: Pavel Karban, Právo

Policie následně podala návrh na vzetí obou obviněných do vazby, který soud akceptoval.

Informaci o odhalení výrobní linky potvrdil Právu i majitel výrobní haly, který budovu obviněným pronajímal. Prý vůbec netušil, co se tam dělo.

„Říkali mi, že tam budou mít servis nějakých balicích strojů, ale to je všechno. Klíče měli oni, neměl jsem důvod tam chodit. Byl jsem tam jen jednou. Viděl jsem tam nějaké stroje, ale vůbec nevím, na co byly,“ řekl majitel shořelé haly. „Nemám s tím nic společného,“ dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky požáru v KopřivniciVideo: Pavel Karban, Právo

Přesné příčiny požáru, který v noci na neděli 8. ledna zničil hned několik navzájem sousedících hal, nejsou zatím známy. Škody jsou vyčísleny zhruba na 100 miliónů korun.

„Co se týče informace k ohnisku požáru v Kopřivnici, pak lze konstatovat, že dosud nemáme k dispozici vyžádané znalecké posudky,“ řekla policejní mluvčí.

Podle ní ovšem zatím nic nenasvědčuje tomu, že by požár vypukl právě v prostorách, kde docházelo k nelegální výrobě cigaret.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám